Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Πατατοκροκέτες με σπανάκι και φέτα …

… Τα σοκολατένια αυγά που ανοίγουν τα πιτσιρίκια με ανυπομονησία κρύβουν μέσα τους δώρο-έκπληξη. Μόνο που, καμμιά φορά, η έκπληξη είναι δυσάρεστη και το δώρο άδωρο.
Ενώ οι πατατοκροκέτες μου, είναι γκαραντί. Κρύβουν μέσα τους από ένα κυβάκι τυρί που κάνει κάθε δαγκωνιά απολαυστική …

 


Πατατοκροκέτες με σπανάκι και φέτα


IMG_6656

 IMG_6657

 

υλικά: 
500 γρ. πατάτες 
300 γρ. σπανάκι 
2 αυγά 
40 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο 
φέτα (ή 1 μπάλα μοτσαρέλα) 
άνηθος ψιλοκομμένος 
τριμμένη φρυγανιά

 

 



Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια (αν βάλουμε μοτσαρέλα, αφού την κόψουμε, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι).

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να τρυπιούνται καλά με το πηρούνι (περίπου 25΄-30΄). Τις στραγγίζουμε, τις καθαρίζουμε και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές, τις πατάμε με το πρες-πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε.

 


SAM_2285

 SAM_2286

  

Πλένουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, μόνο με το νερό που έμεινε στα φύλλα του. Μόλις μαραθεί και μαλακώσει, το ψιλοκόβουμε και το σωτάρουμε σε 1-2 κουταλιές λάδι, αφού το αλατοπιπερώσουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

 


SAM_2281 

 SAM_2283 

 SAM_2284

  

Ρίχνουμε στον πουρέ το σπανάκι, τα αυγά, τον άνηθο, τη γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη και λίγο αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγη τριμμένη φρυγανιά για να δέσει.

 


SAM_2288

 SAM_2289 

 SAM_2290

 SAM_2291 

 


Ανοίγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας λίγο από το μείγμα, βάζουμε στη μέση ένα κυβάκι φέτα και το κλείνουμε, δίνοντας σχήμα ατρακτοειδές.

 


SAM_2294

 SAM_2295

 SAM_2296 

 


Πλάθουμε και γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλες τις κροκέτες. Τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά και τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί που έχουμε λαδώσει.

 


SAM_2297 

 SAM_2293

  

Ραντίζουμε τις κροκέτες με λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε και τη λειτουργία του αέρα.

 


SAM_2298

SAM_2301

  

Σερβίρουμε αμέσως.

 

IMG_6653 

 

IMG_6652

  

IMG_6654

  

IMG_6658

  


SAM_2300

  

IMG_6655






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου