… Ντολμάς ή σαρμάς; Λάθος λέει, να λέμε ντολμάδες τους ντολμάδες. Διότι στην τουρκικήν dolmak σημαίνει γεµίζω και ντολμά είναι κάθε τι που το ανοίγουμε για να το γεμίσουμε. Άρα σωστά έλεγε η Λωξάντρα “να σε φτιάξω μύδια ντολμά να γλείφεις τα δάχτυλά σου”.
Από την άλλη sarmak σημαίνει τυλίγω και ο,τιδήποτε τυλίγεται, σε κληματόφυλλα, λαχανόφυλλα, μαρουλόφυλλα, είναι σαρμά. Σαρμαδάκια που λένε Πολίτες και Πόντιοι τα κάθε λογής τυλιχτά, αλμυρά και γλυκά.
Κι όσο για τα γιαλαντζί, αν είναι έτσι τα ψεύτικα τύφλα νά ’χουν τα αληθινά …
Γιαλαντζί ντολμαδάκια (ή σαρμαδάκια)
υλικά:
1 βάζο κληματόφυλλα
2 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα ρύζι καρολίνα
άνηθος ψιλοκομμένος
λίγος δυόσμος
2-2,5 κούπες ζεστό νερό ή ζωμός
2 κουταλιές κουκουνάρι
Στραγγίζουμε τα κληματόφυλλα, τα ξεπλένουμε καλά και, αν θέλουμε, τα ξαρμυρίζουμε μέσα σε νερό ή τα ζεματάμε σε βραστό νερό.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Χοντροκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα αχνίζουμε σε λίγο νερό για 10΄.
Ρίχνουμε λάδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι και τα φέρνουμε όλα μαζί 3-4 γύρες.
Άνηθο και δυόσμο, το νερό/ζωμό και αλατοπίπερο, λίγο λεμόνι προαιρετικά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Ανοίγουμε ένα κληματόφυλλο, με την τραχιά πλευρά (αυτή με τα νεύρα των φύλλων) προς τα πάνω.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε ρολό, χωρίς να το σφίξουμε πολύ για να μη σκάσει όταν φουσκώσει το ρύζι.
Στρώνουμε μια πλατιά κατσαρόλα με τα σκισμένα ή τρύπια φύλλα και αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια.
Όταν καλύψουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας, συνεχίζουμε με μια δεύτερη και μια τρίτη στρώση προς τα πάνω.
Αν θέλουμε, καλύπτουμε και από πάνω τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα που περίσσεψαν.
Τα καπακώνουμε με βαθύ πιάτο, περιχύνουμε με λάδι και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση του πιάτου, λεμόνι αν θέλουμε, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι (από 30΄-40΄).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το πιάτο και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου