Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες …

Pasqua το διαφορετικόν

pasqua

Έ
φτασε και η Κυριακή του Πάσχα, λαμπερή και ηλιόλουστη.
Πάσχα στην ξενητειά; Μπα, για κάποιο ανεξήγητο λόγο στη Ματέρα νιώθω σαν στο σπίτι μου.
Ίσως επειδή αποφασίσαμε να μη ζήσουμε αυτές τις μέρες σαν τουρίστες αλλά σαν ντόπιοι.
Περάσαμε από όλες τις ανοιχτές εκκλησίες κι ανακατευτήκαμε με τον κόσμο που απολάμβανε τη βόλτα του στην πλατεία.
Παρότι αγαπάω τη μαγειρική και όλα τα σχετικά με τη διατροφή και την κουζίνα, οι προετοιμασίες του Πάσχα δεν μου ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθείς. Το σφαγμένο αρνί που στράγγιζε κρεμασμένο ανάποδα στη μπανιέρα, τα εντόσθια που ταλαιπωρούνταν και ταλαιπωρούσαν στο νεροχύτη της κουζίνας, η συκωταριά που άφριζε στην κατσαρόλα γεμίζοντας το σπίτι με τη βαριά μυρωδιά της, όλα αυτά μάλλον με απωθούσαν παρά με έκαναν να ανυπομονώ για το πασχαλιάτικο τραπέζι.
Τώρα που ήμουν μακριά από όλα αυτά, ένιωσα πιο άνετα και χαλαρά. Ένα Πάσχα αλλιώτικο και εναλλακτικό με περίμενε φέτος. Είχαμε αποφασίσει να το περάσαμε κάνοντας πικνίκ στην απέραντη παραλία του Metaponto. 

_IGP8040


Όταν φτάσαμε όμως διαπιστώσαμε ότι εκτός από εντυπωσιακότατη ήταν και μάλλον αφιλόξενη, καθώς ένας δυνατός αέρας σάρωνε τα πάντα. 
Αναζητήσαμε λοιπόν καταφύγιο στο αρχαιολογικό πάρκο του Metaponto.


_IGP8050 


Στην πόλη που εγκαταστάθηκε, έζησε και δίδαξε  μέχρι το θάνατό του ο Πυθαγόρας, υπάρχει τώρα ένα μεγάλο και φιλόξενο αρχαιολογικό πάρκο. 

Κάτω από τους φοίνικες και μέσα στη φύση λοιπόν, στρώσαμε ένα αλλιώτικο πασχαλιάτικο τραπέζι με φρέσκο ψωμί, μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών και δυο τσαμπιά ζουμερά ντοματίνια. Ένα γεύμα λιτό αλλά τόσο νόστιμο που το νοσταλγούμε συχνά.


picnic



Και για επιδόρπιο, οι πρώτες ανοιξιάτικες φράουλες, γλυκές και μυρωδάτες …



_IGP8048  


… που μπαίνουν και σε πράσινες σαλάτες  …



Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες



102_5408

   

υλικά:
350 γρ. τρυφερό σπανάκι
250 γρ. φράουλες κομμένες στα τέσσερα
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
8 φυλλαράκια δυόσμο
μια πρέζα ζάχαρη
λίγο σουσάμι καβουρντισμένο
αλάτι, πιπέρι





Βάζουμε σε μπωλ τις φράουλες, προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 15΄.

Προσθέτουμε το σπανάκι, κομμένο με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια και το δυόσμο. 

Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο σουσάμι.


ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ 
 ΚΟΝΤΙΝΟ
.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου