Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πλιγούρι με πλευρώτους …

Πλιγουράκι μου.
Το τρώτε το πλιγούρι; Ή μήπως δεν το καταδέχεστε; 
Κατά καιρούς κράτησε στη ζωή κόσμο και κοσμάκη, τον έθρεψε, τον χόρτασε και τον δυνάμωσε. Αργότερα εγκαταλείφθηκε ως συνώνυμο της φτώχειας και της ανάγκης και αντικαταστάθηκε από μακαρόνια κι αμερικάνικα ρύζια.
Τώρα επανέρχεται σιγά αλλά σταθερά, μέσα από τις προτάσεις των σεφ ‘ψαγμένων’ εστιατορίων ή διατροφολόγων που όλο και κάτι παραπάνω ξέρουν. 
Όπως ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, έχει υψηλό δείκτη κορεσμού και μας χορταίνει περισσότερο από το ρύζι ή τις πατάτες. Με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο από τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι,  σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικό σελήνιο. 
Αν μάλιστα το συνδυάσουμε με μανιτάρια, έχουμε ένα πεντανόστιμο κι εξόχως υγιεινό φαγητό …


Πλιγούρι με πλευρώτους


ΠΙΑΤΟ


   υλικά:
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1,5 κούπα πλιγούρι
4-5 κούπες νερό ή ζωμό
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
άσπρο κρασί




Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. 

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

Σβήνουμε με λίγο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το πλιγούρι. 

Αφήνουμε να σωταριστεί για λίγο, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.


ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ
ΠΛΗΓΟΥΡΙ



Ρίχνουμε το νερό και αλατοπιπερώνουμε ή το ζωμό χωρίς αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι. 

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει τα υγρά του.


ΒΡΑΣΜΕΝΟ

.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου