Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Φιρίκι γλυκό του κουταλιού …

ΜΙΛΩΝ ΦΙΡΙΚΗΣ

... ο μυστικός πράκτωρ χωρίς 08, ένας από τους ήρωες του Νίκου Τσιφόρου, που συναγωνίζεται το Στηβ, το χαρούμενο κάθαρμα, καθώς συνδυάζει κοφτερό μυαλό, τόλμη, ευρηματικότητα και εμφάνιση: ‘Ο Μίλων Φιρίκης ήτανε ψηλός, νευρώδης, πολύ δυνατός στα χέρια, όμορφος, σβέλτος και γενναίος. Ντυνότανε άψογα, ήξερε να σταθεί σ’ ένα σαλόνι σαν λόρδος, χόρευε θαυμάσια και άρεσε τρομερά στις γυναίκες …’.
Πώς και τον θυμήθηκα; Κάτι που ο Τσιφόρος είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και άδικα παραγνωρισμένος ως λογοτέχνης, κάτι τα φιρίκια που αγόρασα στη λαϊκή, ο συνειρμός ήταν αναπόφευκτος …



Φιρίκι γλυκό του κουταλιού



ΠΙΑΤΑΚΙ



υλικά:
20 φιρίκια
2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
μισό λεμόνι
αρμπαρόριζα
αμύγδαλα ξασπρισμένα (προαιρετικά)






Πλένουμε καλά τα φιρίκια, τα ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
ΝΕΡΟ



Βάζουμε τα φιρίκια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να αρχίσει να δένει το σιρόπι.

 Ρίχνουμε το λεμόνι, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσουν μαζί για λίγο ακόμη.



ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ   
ΒΡΑΣΙΜΟ



Αν θέλουμε να πάρει πιο σκούρο χρώμα, αφήνουμε το γλυκό μέσα στο σιρόπι για μια νύχτα.



ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ



Για να αποστειρώσουμε βαζάκια, τα ανοίγουμε και τα βάζουμε ανοιχτά, μαζί με τα καπάκια τους, σε κρύο φούρνο. 

Ανάβουμε το φούρνο στους 100-120 βαθμούς κελσίου και τα αφήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία για τουλάχιστον 10΄-15΄. 

Αδειάζουμε με προσοχή το γλυκό στα βαζάκια και κλείνουμε καλά τα καπάκια.



BAZO




.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου