Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Απόκριες στα Γρεβενά …

… Μανιτάρια – Ανακατωσάρια σημειώσατε Χ.
Χαρά, χάλκινα, χορός, χαβαλές, χαμός!

_IGP7431

Οι Απόκριες στα Γρεβενά έχουν χρώμα χάλκινο κι άρωμα μανιταριού. Τα Ανακατωσάρια –οι αποκριάτικες εκδηλώσεις τους- γεννήθηκαν πριν από 10 χρόνια κι έχουν καθιερωθεί ως  θεσμός.
Μακριά από τα ξενόφερτα καρναβάλια με τις στημένες παρελάσεις αρμάτων και τις τυποποιημένες μουσικές του καρναβαλιού, τα Γρεβενά αφήνουν δεκάδες μπάντες χάλκινων να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης και να αυτοσχεδιάσουν μέχρι τελικής πτώσεως.


_IGP7425
_IGP7442    


Κι από κοντά μαθητές με σφυρίχτρες, που κάνουν δαιμονισμένο θόρυβο, δίνουν το σύνθημα για χορό επίσης μέχρι τελικής πτώσεως.


_IGP7432


Ώσπου το πλήθος παραμερίζει αφήνοντας να περάσει  η μεγαλοπρεπής πομπή που συνοδεύει τις μαρμίτες με το μαγικό ζωμό των Γρεβενών.


_IGP7438


Αχνιστή μανιταρόσουπα που θα μοιραστεί επί τόπου να ζεσταθούν οι γλεντοκόποι, να πάρουν δύναμη για τη γιορτή που συνεχίζεται ασταμάτητα μέρα και νύχτα.


_IGP7473 _IGP7452    


Όμως οι γενναιόδωροι οικοδεσπότες δεν περιορίζονται στη μανιταρόσουπα. Κερνάνε  πεντανόστιμο πλιγούρι και τραχανά με μανιτάρια …


_IGP7478 _IGP7480     

… ακόμη και λουκούμια με μανιτάρι, όλα το ένα καλύτερο από τ’ άλλο.
Ί
σως φέτος να μην προκάνετε να συμμετάσχετε, βάλτε το όμως από τώρα στο πρόγραμμά σας για του χρόνου.
Τα Ανακατωσάρια θα ανακατώσουν ευχάριστα την καθημερινότητα, τη διάθεση και τις αποκριάτικες μέρες σας, θα ζήσετε σκηνές από τον καιρό των Τσιγγάνων, θα πρωταγωνιστήσετε σ’ ένα γλέντι που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Με δυο λόγια, θα περάσετε αξέχαστα.


Κι ήρθανε χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι. Ανακατωσούρες άλλες, γιγαντιαίες βρήκαν τη χώρα κι όλους μας και τα Ανακατωσάρια έπαψαν, ελπίζουμε μέχρι νεωτέρας.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου