Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Παστουρμαδόπιτα ...

… «Κακό χρόνο νάχεις, Ταρνανά,

Λωξάντρα 
χοντρό τον έκοψες τον παστουρμά!»
Ο αφορισμός της Λωξάντρας μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας φορά που διάβασα το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου. Και συχνά-πυκνά ξαναρχότανε στο μυαλό μου μαζί με την ίδια πάντα απορία: πόσο λεπτοκομμένος άραγε πρέπει να είναι ο παστουρμάς;
Παρόλα αυτά παστουρμά 
δεν αποφάσιζα να δοκιμάσω, παρότι πολύ το ήθελα. Ήταν κι εκείνο το τρομακτικό δίστιχο που με αποθάρρυνε:
"Ο άτιμος ο παστουρμάς,
μυρίζει κι όταν κατουράς"!

Πριν δυο-τρία χρόνια όμως, η περιέργειά μου υπερίσχυσε. Μπήκα θαρρετά σ' ένα παντοπωλείο, ζήτησα σθεναρά από την πωλήτρια 12 πολύ λεπτές φέτες παστουρμά, τονίζοντας ιδιαίτερα το πολύ λεπτές κι έφτιαξα την πρώτη μου παστουρμαδόπιτα.
Από τότε έφτιαξα πολλές. Πάντα με λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες παστουρμά.



ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ


Θέλω η Λωξάντρα να είναι περήφανη για τη μαθήτριά της …



Πίτα Καισαρείας
(Παστουρμαδόπιτα)



ΚΟΜΜΑΤΙΑ



υλικά:
450-500 γρ. φύλλο κρούστας
12 -14 φέτες παστουρμά
14 φέτες κασέρι ή ημίσκληρο τυρί
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
κύμινο, σουσάμι






Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. και απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδωμένα ανά δύο (ένα λαδώνουμε, ένα αφήνουμε). 

Στρώνουμε τις μισές φέτες του τυριού. 

Αφαιρούμε αν θέλουμε από τις φέτες του παστουρμά το τσιμένι (το κόκκινο μείγμα μπαχαρικών που τις περιβάλλει και δείνει την έντονη γεύση και μυρωδιά)  και τις απλώνουμε πάνω στο τυρί. 



ΤΥΡΙ
ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ


      
Βάζουμε πάνω στον παστουρμά τις ροδέλες της ντομάτας και κουκίζουμε με λίγο κύμινο. 

Απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί.



ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΤΥΡΙ


   
Τσαλακώνουμε το πρώτο φύλλο πάνω από τη γέμιση. 

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδωμένα και πάλι εναλλάξ, φροντίζοντας όμως να λαδώσουμε το τελευταίο φύλλο.



ΦΥΛΛΟ    ΛΑΔΩΜΕΝΟ


      
Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα έξω, γυρίζουμε τις άκρες, τις λαδώνουμε και ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό.

 Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ   
ΨΗΜΕΝΟ ΤΑΨΙ



Η συνταγή είναι της κας Σοφίας Ταρινά από το βιβλίο της Σούλας Μπόζη "Πολίτικη κουζίνα". Κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ παστουρμά, μην αφήσετε το προαναφερθέν δίστιχο να σας αποθαρρύνει. Αφού η παστουρμαδόπιτα πέρασε τη λεπτεπίλεπτη μύτη της κορούλας μου, ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει.   

Α, και μπορεί ο Αη-Βασίλης να έρχεται από την Καισαρεία, αλλά η πίτα Καισαρείας είναι παστουρμαδόπιτα και όχι βασιλόπιτα.




.




2 σχόλια:

  1. Η συνταγή είναι εξαιρετική!! Την έχω φτιάξει πολλές φορές μιας και έχω το βιβλίο "Πολίτικη κουζίνα ". Την συστήνω ανεπιφύλακτα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πράγματι εξαιρετική, όπως και το βιβλίο της Σούλας Μπόζη. Ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης, ειδικά σε μια τόσο παλιά δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή