Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τάρτα μήλου …

… Είναι πολύς καιρός ψάχνω μια καλή ζύμη για τάρτα. Να είναι αφράτη και τραγανή, με σωστές αναλογίες κι εύκολη στο ζύμωμα, να μην τρίβεται, να μην πανιάζει, να τρως και να λες μια τάρτα μα τι τάρτα ...   
Μετά από δεκάδες χαρτάκια με συνταγές, άλλα τόσα πειράματα, αποτυχίες και μικροεπιτυχίες, επιτέλους τα κατάφερα.
Ανακάλυψα την ιδανική ζύμη. Ζυμώνεται πανεύκολα, ανοίγει το ίδιο εύκολα, ροδοκοκκινίζει στο ψήσιμο και είναι τραγανή αλλά όχι εύθρυπτη.
Έ
φτιαξα μια τάρτα μήλου κι ένιωσα θριαμβεύτρια όταν τη δοκιμάσαμε …


Τάρτα μήλου


    


υλικά:
Για τη ζύμη:
125 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:
4 μήλα (κατά προτίμηση Γκραν Σμιθ)
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 βανίλια
καρύδια τριμμένα (προαιρετικά)






Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και απαλή ζύμη.


ΥΛΙΚΑ  
ΖΥΜΗ


   
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια. 

Αν θέλουμε να έχουμε μια ψιχουλιαστή επιφάνεια στην τάρτα, βάζουμε τη μισή ζύμη στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. 

Αν όχι, συνεχίζουμε φτιάχνοντας τη γέμιση.

Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη και τα αναμειγνύουμε με κουτάλι με τα υπόλοιπα υλικά.

Απλώνουμε τη μισή ζύμη στο ταψάκι μας πιέζοντάς τη με το χέρι (απλώνεται πάρα πολύ εύκολα) και φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα. 

Προσθέτουμε τη γέμιση.

Αν βάλαμε την υπόλοιπη ζύμη στην κατάψυξη, την τρίβουμε με το χοντρό τρίφτη πάνω στη γέμιση. 

Αλλιώς καλύπτουμε τη γέμιση φτιάχνοντας πλεχτά κορδόνια, όπως κάνουμε στην πάστα φλώρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΑΠΛΩΜΑ

_IGP6971



Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τρατάρουμε.



ΚΟΝΤΙΝΟ




.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου