... Δεν ξέρω κατά πόσον η χωριάτικη σαλάτα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις όσων τρώνε ακόμη σε εστιατόρια και ταβέρνες. Η τιμή της απλησίαστη, αλλά και δύσκολο να βρεθούν πια τα υλικά που την ανέβασαν στο βάθρο ώστε να ζει πια πλουσιοπάροχα από τα δικαιώματα του brand name της. Αν είσαι τυχερός και βρεθείς σε περιοχή που το μαγαζί έχει τα δικά του κηπευτικά κι ακόμη πιο τυχερός να είναι οι ποικιλίες που χρόνια βάζουν στο μπαξέ, τότε να φας και τι να φας, που έλεγε κι η γιαγιά μου. Οι άλλες είναι απλώς οδοντόκρεμες, που έλεγε κι η διαφήμιση.
Όπως και νά 'χει, η greek salad παραμένει μια μεγάλη φίρμα - πειράζει, δεν πειράζει - κι η Georgina Hayden του Guardian την ενσωμάτωσε σε μια καλοκαιρινή τάρτα, ό,τι πρέπει για ανακύκλωση αυτών που μένουνε και περιμένουνε ...
Τάρτα με τα υλικά της χωριάτικης
υλικά:
2 γινωμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι σε φετάκια
ελιές σε ροδέλες
κάππαρη ξαρμυρισμένη
ρίγανη
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό χτυπημένο
φέτα
αγγούρι
χυμός λεμονιού
Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες.
Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Χαράζουμε ελαφρά ένα περιθώριο 2 εκ. γύρω-γύρω.
Το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
Εγώ παρέλειψα το αυγό, γύρισα λίγο τις άκρες προς τα μέσα, άλειψα με γάλα και πασπάλισα με παπαρουνόσπορο.
Αραδιάζουμε τις ροδέλες της ντομάτας σε 3-4 σειρές.
Σκορπίζουμε ανάμεσα τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε από πάνω την κάππαρη και τις ελιές.
Αρωματίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, ή μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα.
Κόβουμε σε λωρίδες το αγγούρι με τον αποφλοιωτή πατάτας και το βάζουμε σε μπωλ.
Αλατίζουμε, νοστιμίζουμε με το χυμό λεμονιού και αρωματίζουμε με λίγη ρίγανη.
Τρίβουμε με το χέρι τη φέτα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια.
Σκορπίζουμε το μείγμα του αγγουριού πάνω στην τάρτα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου