Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Porridge, η βασική συνταγή ...

 ... Καιρό είχα να σκοντάψω σε κάτι τέλειο. Πριν από λίγα χρόνια η τελειότητα βρισκόταν παντού κι όλοι διεκδικούσαν ένα κομμάτι της. Μόνο εκείνοι ήξεραν την τέχνη και τη συνταγή για την τέλεια πίτσα, την τέλεια καρμπονάρα, το τέλειο κέικ μπανάνα και πάει λέγοντας α-τέλειωτα. Ύστερα ησυχάσαμε κάπως, ή μόνο εγώ που δε συχνάζω σε στέκια μάγων, θαυματοποιών, σαμάνων και επηρεαστών. Σήμερα όμως ο Jamie Oliver αυτοπροσώπως μου έστειλε μήνυμα ότι θέλει να μου μάθει το perfect porridge. Δεν είναι πρέπο να αρνηθώ ...


Porridge, η βασική συνταγή



υλικά:
1 μεζούρα νιφάδες βρώμης
3 μεζούρες νερό
λίγο γάλα
1 πρέζα αλάτι

καστανή ζάχαρη, μέλι




Ο Jamie Oliver χρησιμοποιεί σα μεζούρα τη γνωστή builder's mug, τη μεγάλη κούπα του οικοδόμου, εγώ ένα παλιό ποτήρι του ΙΚΕΑ, σημασία έχει να μετρήσουμε τα υλικά με την ίδια μεζούρα, όποια κι αν είναι αυτή. Μία builder's mug, χωρητικότητας περίπου 300 ml, αρκεί για να φάνε porridge 4 άτομα, αν υποθέσουμε ότι θα βρούμε στο περιβάλλον μας 4 άτομα που θέλουν να φάνε porridge.

Επίσης χρησιμοποιεί τις λίγο πιο σκληρές νιφάδες βρώμης, τις λεγόμενες rolled oats, που θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο αλλά θεωρούνται πιο νόστιμες. 

 

 

 

Υπάρχουν και οι πιο σκληρές, οι steel-cut, που θυμίζουν πλιγούρι και οι πιο γνωστές σε όλους τυπικές νιφάδες βρώμης, που γίνονται σχεδόν αμέσως. 

 

 

 

Τέλος, όπως οι παραδοσιακοί Σκωτσέζοι, ανακατεύει τη βρώμη όσο μαγειρεύεται κρατώντας ανάποδα μια ξύλινη κουτάλα.




Βάζουμε τη βρώμη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το νερό. 

 

 

  

Είναι συνηθισμένο να αντικαθιστούμε το νερό με γάλα, όμως το γάλα φουσκώνει και αρπάζει εύκολα, άσε που κάνει τη βρώμη να σβωλιάζει, δεν το λέμε εμείς ούτε ο Μορμόλης, ο Jamie το λέει, γι' αυτό και προτιμάει το νερό.

Νοστιμίζουμε με μια καλή πρέζα αλάτι και περιμένουμε να πάρουν βράση.





Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας πού και πού για 10΄ περίπου, ή μέχρι να πήξει η κρέμα βρώμης.





Αν θέλουμε αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε.






Μοιράζουμε σε μπωλ.




Ο μάστορας, όχι αυτός με την κούπα, ο Jamie, ρίχνει καστανή ζάχαρη πάνω στο καυτό porridge για να λυώσει και να θυμίζει καραμέλλα. 





Στο άλλο μπωλ ρίχνει μπόλικο golden syrup, εγώ δεν το αλλάζω το μελάκι μου από τον Καλδάνη και μ' αυτό θα γλυκάνω το δικό μου.





Από κει και πέρα, ο καθένας προσθέτει ό,τι θέλει, εγώ μόνο λίγη κανέλλα.







Θα καταγράψω όμως και τις προτάσεις του Oliver, έτσι για το plot twist: Ροδέλες μπανάνας και κανέλλα, λίγη τριμμένη σοκολάτα και μια κουταλιά γλυκόπικρη μαρμελάδα (πορτοκάλι, νεράντζι), παπαρουνόσπορος και ινδοκάρυδο, κόκκινα φρούτα μαρμελάδα ή κομπόστα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου