Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Φασολάδα στη χύτρα ταχύτητας ...

 ... Ομολογώ πως αποφάσισα επιτέλους να αγοράσω χύτρα για δύο λόγους: οικονομία και ταχύτητα. Εντάξει, για τέσσερις λόγους: οικονομία, ταχύτητα, μοσχάρι, φασόλια. Το κρέας που λυώνει στο στόμα και τα χυλωμένα φασόλια σε χρόνους ρεκόρ είναι τα κορυφαία δολώματα και ευχαρίστως τσίμπησα, μόλις κυριάρχησα στους αρχέγονους φόβους.

Ιδού λοιπόν η πρώτη προσπάθεια φασολάδας, η οποία στέφθηκε με αναπάντεχη επιτυχία. Όχι ότι αμφέβαλλα για τη χύτρα, απλά δεν ήμουν καθόλου σίγουρη για τις αναλογίες των υλικών και τη συμπεριφορά τους εν κρυπτώ. Παρότι περσινά ξερά φασόλια, συμπεριφέρθηκαν άψογα ...


Φασολάδα στη χύτρα ταχύτητας



υλικά:
600 γρ. φασόλια
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 καρότα
σέλινο, δαφνόφυλλο
τομάτα πασάτα
1 κουταλιά τοματοπελτές





Μια και το αποφάσισα, έκανα το πείραμα σε ποσότητες στρατοπέδου, μια γεμάτη χύτρα και μπόλικη φασολάδα για άμεση κατανάλωση και για κατάψυξη.


Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε μπόλικο νερό.

Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στη χύτρα μαζί με αρκετό κρύο νερό. 

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα ξαφρίζουμε προσεκτικά και υπομονετικά.




Αφού βγάλουμε όσο περισσότερο αφρό μπορούμε, ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο,





τα καρότα σε ροδέλες και το σέλινο.

 

 



Προσθέτουμε χυμό ντομάτας, σε ποσότητα ανάλογη με το πόσο κόκκινη θέλουμε τη φασολάδα μας, συνυπολογίζοντας και τη 1 κουταλιά τοματοπελτέ.

 

 

 

Ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, πιπέρι και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά όλα.

 Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο, το περισσότερο ή και όλο θα το ρίξουμε ωμό στο τέλος.





Κλείνουμε τη χύτρα, ρυθμίζουμε το δείκτη βρασίματος στο 2 ή το 3 (μέτριο ή μέγιστο) και περιμένουμε να ανέβει η βαλβίδα. 

Μόλις ανέβει η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25΄-30΄, ή σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας.

Εγώ μετά τα 25΄ έκλεισα τη φωτιά και άφησα τη χύτρα πάνω στο ζεστό μάτι να συνεχιστεί το μαγείρεμα μέχρι να σταματήσει ο βρασμός.

Ανοίγουμε τη χύτρα με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ελέγχουμε τη φασολάδα.

Αν τη θέλουμε πιο χυλωμένη, βράζουμε για λίγο χωρίς καπάκι να εξατμιστεί το παραπανίσιο υγρό, στη περίπτωσή μου δε χρειάστηκε τίποτε.





Νοστιμίζουμε με αλάτι και ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου