Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Κέικ πουτίγκα με μπανάνες και μπαγιάτικο ψωμί ...

 ... Δυο πράγματα που πάντα ψάχνουμε - ή μάλλον ψάχναμε γιατί από δω και πέρα δε θα περισσεύει ούτε ψίχουλο, ούτε μπανανόφλουδα - τι να τα κάνουμε όταν μπαγιατέψουν ή πολυκαιρίσουν, είναι το ψωμί και οι μπανάνες. Ευτυχώς κάποιος σκέφτηκε να τα συνδυάσει σ' ένα ...


Κέικ πουτίγκα με μπανάνες και μπαγιάτικο ψωμί






υλικά:
300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση ολικής με προζύμι)
50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
100 γρ. κουβερτούρα
2 παραγινωμένες μπανάνες
60 γρ. γιαούρτι
220 ml γάλα
40 γρ. καστανή ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
1/2 κουτ. τσ. αλάτι
2 αυγά ή υποκατάστατό τους
 (2 κουτ. σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος σε 75 ml ζεστό νερό)




Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και μετά σε κυβάκια.




Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα με μαχαίρι.

Πατάμε τις μπανάνες με πηρούνι.

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ το ψωμί, τις σταφίδες και τη σοκολάτα.






Σε άλλο μπωλ βάζουμε τα αυγά και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.





Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι , το κακάο και τις μπανάνες και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη.





Τελευταίο ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τις μπανάνες, το γιαούρτι, τα αυγά, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα στο μπλέντερ να τα αναμείξει.




Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών υλικών στο μπωλ με το ψωμί και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε για 15΄ για να τραβήξει το ψωμί τα υγρά, να μαλακώσει και να αφρατέψει.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 40΄. 





Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρά και το ξεφορμάρουμε. 

Το αποτέλεσμα δεν είναι ένα τυπικό αφράτο κέικ αλλά ένα κέικ με την υφή και τη σύσταση της πουτίγκας.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σερβίρουμε.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου