... Ούτε πολλά σκεύη έχω, ούτε πολλές συσκευές, δεν κυνηγάω την τεχνολογία κι ας με κυνηγάει αυτή για να μου κάνει τη ζωή, λέει, πιο εύκολη. Τριάντα χρόνια μαγειρεύω κυρίως με δυο κατσαρόλες, μια μεγάλη Lagostina δώρο γάμου που αποδείχθηκε πιο ανθεκτική κι από μένα κι από το γάμο και μια Fissler εποχής, η γνωστή με το μπλε λελούδι - όχι στο πέτο και χωρίς γραβάντα.
Βλέπω πάντα με ενδιαφέρον όλα τα θαυματουργά που κυκλοφορούν διαρκώς και μας λύνουν τα χέρια αλλά τα δικά μου παραμένουν δεμένα και δεν μπαίνουν εύκολα στη τσέπη.
Παρόλα αυτά και μετά από πολύ σκέψη αγόρασα έναν παρασκευαστή σούπας, μια συσκευή που μοιάζει με μεγάλο βραστήρα και μπλέντερ και η οποία προφανώς φτιάχνει σούπες, τις οποίες αγαπώ πολύ. Μιλάμε βέβαια για χορτόσουπες ως επί το πλείστον, βελουτέ ή με κομμάτια κι όχι για ελληνικές κοτόσουπες και ψαρόσουπες. Μέχρι στιγμής έφτιαξα κολοκυθόσουπα, μανιταρόσουπα, γαλλική κρεμμυδόσουπα και καροτόσουπα, μια εξαιρετική σάλτσα ντομάτας κι έναν πειραματικό πουρέ και αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου σε μια φακή ...
Κόκκινη φακή στον παρασκευαστή σούπας
υλικά:
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 πατάτα
150-200 γρ. φακή (εδώ κόκκινη)
ζωμός (εδώ κότας)
Η κόκκινη φακή θέλει πάντα καλό ξέπλυμα. Τη βάζουμε σε μπωλ με νερό να τη σκεπάζει και την αφήνουμε για 5΄-10΄.
Το νερό σταδιακά ασπρίζει και θολώνει. Το αδειάζουμε και πλένουμε τη φακή 3-4 φορές, μέχρι το νερό να βγαίνει διαυγές.
Βάζουμε τη στραγγισμένη φακή στον παρασκευαστή.
Κόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και την πατάτα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κύβο ή να αλατοπιπερώσουμε.
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι το σημείο min ή max του παρασκευαστή, ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή θέλουμε τη φακή.
Κλείνουμε τη συσκευή και ορίζουμε τη λειτουργία chunky.
Μετά από 25΄ περίπου η διαδικασία ολοκληρώνεται.
Ελέγχουμε την πυκνότητα της φακής και αν θέλουμε την πολτοποιούμε περισσότερο.
Δοκιμάζουμε και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και ρίγανη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου