Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Γκρατέν με μανιτάρια και σελινόριζα ...

... Ένα μπελά τον έχει αυτή η συνταγή. Δεν είναι δύσκολη αλλά έχει αρκετά υλικά και ξεχωριστή προεργασία για το καθένα. Χρειάζομαι όμως οπωσδήποτε κάτι να μου απασχολεί τα χέρια και το μυαλό ...



Γκρατέν με μανιτάρια και σελινόριζα






 υλικά:
500 γρ. μανιτάρια (εδώ πορτομπέλο)
350 γρ. σελινόριζα (περίπου το μισό μιας μέτριας σελινόριζας)
225 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
1 κούπα γάλα
1 κούπα (200 ml) κρέμα γάλακτος
4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (εδώ ολικής με προζύμι)
2 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά
θυμάρι
50 γρ. μπλε τυρί

προαιρετικά: τριμμένο ημίσκληρο τυρί




Καθαρίζουμε τη σελινόριζα αφαιρώντας την εξωτερική 'φλούδα'.





Την κόβουμε σε κομμάτια και ύστερα σε κυβάκια.



 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σελινόριζα.





Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄-15΄ περίπου, μέχρι η σελινόριζα να τρυπιέται με πηρούνι.

Αλατοπιπερώνουμε.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.






Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπλέντερ ή σε δύο δόσεις στο multi και πολτοποιούμε καλά.





Κόβουμε το ψωμί σε μέτριους κύβους. 





Τους απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄.





Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.





Λυώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι. 





Ρίχνουμε τα μανιτάρια.

Σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄, ώστε τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά της κι ύστερα να μαγειρευτούν μέσα σ' αυτά. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.





Αδειάζουμε σε μεγάλο μπωλ την πολτοποιημένη σελινόριζα και ρίχνουμε τα αυγά.

Αρωματίζουμε με θυμάρι.





Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.



 

Ρίχνουμε το φρυγανισμένο ψωμί και ανακατεύουμε ξανά.





Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα.





Σπάμε από πάνω με το χέρι το μπλε τυρί σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.





Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος χρησιμοποιούμε το γκριλ για να γκρατιναριστεί η επιφάνεια. 

Μπορούμε πρώτα να πασπαλίσουμε με λίγο τριμμένο τυρί.





Σερβίρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου