... Να σου τη δώσω τη συνταγή για τα κλασσικά τσουρέκια, εδώ είναι, εγώ όμως θα προσπεράσω με κάτι πιο μίνιμαλ, αλλοτινό, ατομικό και εικονικό ...
Τσουρεκάκια - λαγουδάκια
υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ζάχαρη
20 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
300 ml γάλα
2 αυγά
80 γ. μαύρη σταφίδα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο μπωλ του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, τη μαγιά θρυμματισμένη και το γάλα που έχουμε ζεστάνει ελαφρά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο και ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, 1 αυγό και μια πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε για 10΄, χρόνος στον οποίον η ζύμη θα γίνει λεία και μαλακή.
Ρίχνουμε τις σταφίδες και μόλις ενσωματωθούν απομακρύνουμε το γάντζο και φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη.
Σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα κομμάτια, αλευρώνοντας τα χέρια μας.
Αλευρώνουμε και τον πάγκο, αφήνουμε στην άκρη το ένα κομμάτι και σχηματίζουμε 6 μπαλίτσες με τα υπόλοιπα.
Πλάθουμε ισάριθμα κορδόνια τα διπλώνουμε στη μέση και ενώνουμε τις άκρες τους στριφογυρίζοντάς τες.
Έτσι έχουμε ένα άδειο κυκλάκι στο οποίο θα βάλουμε την κοιλίτσα του κούνελου και τις στριφογυριστές άκρες του που θα είναι τα αυτιά του.
Βάζουμε προσεκτικά τα λαγουδάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αλείφουμε πολύ προσεκτικά με το δεύτερο αυγό τα λαγουδάκια.
Πλάθουμε με το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη 6 μικρά μπαλάκια και τα ακουμπάμε απαλά πάνω στα κενά δίνοντας μια φουσκωτή κοιλίτσα σε κάθε κούνελο.
Αλείφουμε με αυγό προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσουμε τη ζύμη.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για 20΄ περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 25΄.
Αφήνουμε τα λαγουδάκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
Αν θέλουμε να τα χαρίσουμε, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και δένουμε ένα φιογκάκι στο λαιμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου