Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Γκρατέν με πατάτες και κουνουπίδι ...

... Εγώ ήξερα ότι στο ανήφορο πας αργά. Και πως στον κατήφορο κυλιέται κι η χελώνα. Τώρα πώς τρέχουν καλπάζοντας στον ανήφορο οι τιμές, αποτελεί μάλλον ένα φυσικό παράδοξο. Με τα χίλια ζόρια γράπωσα ένα περαστικό κουνουπίδι πριν φτάσει στον κολοφώνα της δόξης και τιμής ...

 

Γκρατέν με πατάτες και κουνουπίδι

 


 

υλικά:
1 μέτριο κουνουπίδι
4 πατάτες
50 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
50 γρ. γραβιέρα/παρμεζάνα

τριμμένο ψωμί ή φρυγανιά

 

 

 

Πλένουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε. Αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

 Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια.

 

 

 

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, ή σε νερό με έναν κύβο, ίσα να μαλακώσουν.

 


 

 

Μόλις κρυώσουν λίγο, σπάμε με το χέρι μας τις πατάτες και το κουνουπίδι σε κομμάτια. 

 

 

 

 

Για τη μπεσαμέλ λυώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε.

 Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. 

 Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

 

 

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 3/4 της γραβιέρας.

 

 

 

 

Αδειάζουμε τις πατάτες και το κουνουπίδι σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.

 

 

 

 

Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και αναμειγνύουμε.

 

 

 

 

Ανακατεύουμε τα τρίμματα με την υπόλοιπη γραβιέρα και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια του φαγητού.

 

 

 

Αν θέλουμε σκορπίζουμε και μερικά κυβάκια βούτυρο. 





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα και να τραγανίσει η επιφάνεια.

 

 



 

Σερβίρουμε.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου