... Και φέτος πάμε σαν άλλοτε. Με ποτ-πουρί παλιών επιτυχιών. Αυτό δεν είναι η παράδοση;
Μ. Δευτέρα φτάσαμε και φέτος. Και μόνο γι’ αυτό σηκώνουμε τα μανίκια με ευγνωμοσύνη και ξεκινάμε για …
Κουλουράκια πασχαλινά
υλικά:
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο & 90 γρ. μαργαρίνη
(ή 340 γρ. βούτυρο)
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά και 2 κροκάδια
8 κούπες αλεύρι
6 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα γάλα
ξύσμα λεμονιού
μια πρέζα αλάτι
1 αυγό για το άλειμμα
Αφήνουμε
από νωρίς το βούτυρο να μαλακώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και
βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα
χρησιμοποιήσουμε.
Χρησιμοποιώντας το φτερό του μίξερ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει, για περίπου 10΄.
Με το μίξερ πάντα σε κίνηση, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί πολύ καλά, ν’ ασπρίσει και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Για να το ελέγξουμε βάζουμε μια μικρή ποσότητα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και βλέπουμε αν η υφή είναι λεία ή αν οι κόκκοι της ζάχαρης μας γρατζουνάνε ακόμη.
Ρίχνουμε το πρώτο αυγό και μόνο όταν ενσωματωθεί στο μείγμα ρίχνουμε το δεύτερο.
Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε και τα δύο κροκάδια.
Αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίξερ.
Αραιώνουμε με λίγο γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να το μείγμα να βαρύνει και ν’ αρχίσει το μίξερ να ζορίζεται (αν δεν έχουμε κάποιο θηριώδες μηχάνημα 4x4).
Βγάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη και συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα και ζυμώνοντας με τα χέρια.
Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να ανοίγει εύκολα σε κορδόνι.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, ζυγιάζοντάς τα με το μάτι να είναι περίπου στο ίδιο βάρος, και πλάθουμε κουλούρια στο σχήμα που προτιμάμε.
Τα δικά μας είναι πάντα μικρές πλεξούδες.
Ανοίγουμε πρώτα τη ζύμη σε κορδόνι πάνω στον πάγκο εργασίας ή ανάμεσα στις παλάμες μας και στη συνέχεια πλησιάζουμε τις δύο άκρες και στρίβουμε φτιάχνοντας μια πλεξούδα.
Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε σαλιγκάρια, πεταλούδες, οκτώσχημα κουλούρια ή τα αρχικά μας.
Αραδιάζουμε τα κουλούρια στα μεγάλα ταψιά του φούρνου που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί για να αποφύγουμε το μπελαλίδικο πλύσιμό τους.
Αλείφουμε καλά κάθε κουλούρι με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς κελσίου για 17΄-20΄.
Αν ο φούρνος έχει τη δυνατότητα και είμαστε εξοικειωμένοι, μπορούμε να ψήνουμε δυο-δυο τα ταψιά στη λειτουργία του θερμού αέρα.
Αφήνουμε
τα κουλουράκια να κρυώσουν, τα βάζουμε σε πασχαλιάτικες πιατέλες και
φυλάμε τα υπόλοιπα σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου