Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021

Μελιτζάνες με παρμεζάνα ...

... Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ιταλικά πιάτα οι μελιτζάνες με παρμεζάνα, έχουν δεκάδες παραλλαγές ανάλογα με την κάθε περιοχή. Με στρογγυλές ή μακρόστενες μελιτζάνες, με φρέσκια μοτσαρέλα ή χωρίς, με σκέτη σάλτσα ή και με τυρί ανάμεσα στις στρώσεις, αλλιώς στη Σικελία, αλλιώς στην Απουλία, αλλιώς και στην Αμερική που μετανάστευσαν μαζί με τα στομάχια των αφεντικών τους. Ας δοκιμάσω λοιπόν την απλούστερη εκδοχή τους για ξεκίνημα ...


Μελιτζάνες με παρμεζάνα



υλικά:
2-3 μελιτζάνες
450 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
3 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 σκελίδα σκόρδο ή λίγο σκόρδο σε σκόνη
1 μπάλα μοτσαρέλα

τριμμένη παρμεζάνα (ή γραβιέρα)







Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες.





Τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί που έχουμε λαδώσει καλά. 

Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις ροδέλες.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 15΄, κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα.

Γυρνάμε τις μελιτζάνες και τις ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο.

  

 

 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες.





Βάζουμε σε κατσαρολάκι το αλεύρι και ρίχνουμε το 1/4 της κούπας με το γάλα. 

Ανακατεύουμε καλά για να μη σβωλιάσει το αλεύρι και ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο. 



 

 

Ρίχνουμε 1 κούπα από τη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα.

 

 


 

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά.

 Βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να δένει ελαφρά τη σάλτσα. 

Θέλουμε μια ρευστή κρέμα και όχι πηχτή σαν μπεσαμέλ.





Τρίβουμε τη μοτσαρέλα στο χοντρό τρίφτη.




Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε 1-2 κουταλιές από την έτοιμη σάλτσα ντομάτας.

Από πάνω φτιάχνουμε μια στρώση με μελιτζάνες.





Πασπαλίζουμε με μια χούφτα παρμεζάνα/γραβιέρα και τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα.





Καλύπτουμε με τη μισή "μπεσαμέλ ντομάτας".



 

 
Κάνουμε μια δεύτερη στρώση με μελιτζάνες.

Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα/γραβιέρα και σκορπίζουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα.




Καλύπτουμε με την υπόλοιπη "μπεσαμέλ ντομάτας".

Φτιάχνουμε μια τελευταία στρώση με μελιτζάνες.

 

 

 

 Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με παρμεζάνα/γραβιέρα.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 20΄-25΄, ή μέχρι να λυώσουν τα τυριά και να κάνει ωραία κρούστα η επιφάνεια.




 
Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.

Σερβίρουμε.






Όπως απεδείχθη από την αχαμνούλα τελευταία στρώση, χρειαζόταν περισσότερες ροδέλες μελιτζάνας από όσες υπολόγισα. Mea culpa και mea περισσότερη σάλτσα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου