Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Κουλούρα γεμιστή με πάστα ελιάς και μπλε τυρί ...

 ... Μόνο το Netflix θα βγάζει κάθε χρόνο καινούριο Crown; Θα βγάζω κι εγώ. Κι αν το προηγούμενο ήταν ένα απλό πλην αυτοκρατορικό τοστ, τώρα επιστρέφω με μια βασιλική κουλούρα. Μέχρι και το τυρί της είναι μπλε ...


Κουλούρα γεμιστή με πάστα ελιάς και μπλε τυρί



υλικά:
Για τη ζύμη:
250 γρ. σκληρό αλεύρι
1 κουτ. τσ. αλάτι
7 γρ. ξηρή μαγιά
1-2 κουταλιές δεντρολίβανο ή ρίγανη
50 γρ. βούτυρο
135 ml χλιαρό γάλα
1 αυγό

Για τη γέμιση:
5 κουταλιές πάστα ελιάς Καλαμών
150 γρ. μπλε τυρί ή ροκφόρ

προαιρετικά: μαρμελάδα βερύκοκκο




Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια. 

Δουλεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. 





Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη/δεντρολίβανο και τη μαγιά και ανακατεύουμε.





Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα και το αυγό.





Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Αλευρώνουμε τον πάγκο, μεταφέρουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε για 7΄-10΄. 

 Μπορούμε να αναθέσουμε στο μίξερ το ζύμωμα, θα χάσουμε όμως μια ωραία και δημιουργική εκτόνωση.





Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε σε αλευρωμένο μπωλ και την καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού. 

Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 1,5 περίπου ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.





Ζυμώνουμε ξανά για λίγο ώστε να φύγει ο αέρας από τη ζύμη. 

Ανοίγουμε με τον πλάστη σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 33x25 εκ. 





Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με την πάστα ελιάς.





Σπάμε από πάνω με το χέρι το τυρί.





Γυρίζουμε την άκρη της ζύμης και τυλίγουμε σφιχτό ρολό.





Αφήνοντας 2-3 εκ. από τη μία άκρη, κόβουμε στη μέση τη ζύμη με κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας 2 λωρίδες.





Έχοντας πάντα τη γέμιση προς τα πάνω πλέκουμε τις δύο λωρίδες, περνώντας διαδοχικά τη μία πάνω από την άλλη.






Σχηματίζουμε κουλούρα και ενώνουμε καλά τις άκρες της.





Καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη φαγητού και αφήνουμε την κουλούρα να φουσκώσει για 30΄.





Βάζουμε την κουλούρα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200-210 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου.





Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την κουλούρα σε σχάρα να κρυώσει. 

Αν θέλουμε, την αλείφουμε με μαρμελάδα βερύκοκκο.

Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου