Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Κέικ μπανάνα με γέμιση και επικάλυψη καρυδιού ...

  ... Και ξανά προς τη δόξα τραβώ, θέλω ν' αγιάσω μα δε μ' αφήνουν οι διαόλοι. Κακός μπελάς τα newsletter του Guardian, γιατί δε σβήνεσαι θα μου πεις, αλλά έλα που μ' αρέσουν γιατί έχουν ποικιλία. Μόνο που μέσα στα πολιτικά, τα εξωτερικά, τα οικολογικά, τα πολιτιστικά, τα σινεφίλ και βιβλιοφαγικά θέματα πάντα υπάρχουν και τα μαγειρικά.
 Ιδέες, προτάσεις, συνταγές, φωτογραφίες που ξεμυαλίζουν αθώες κορασίδες όπως εμένα και μας παρασύρουν στον κατήφορο και στην οδό της απωλείας. ΄Έτσι κατέστρεψα σε μια κουζίνα τη ζωή μου ...



Κέικ μπανάνα με γέμιση και επικάλυψη καρυδιού




υλικά:
για τη γέμιση:
85 γρ. μαργαρίνη (μαλακή ή λυωμένη και χλιαρή)
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα καρύδια
3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουτ. γλ. κανέλλα
1/2 κουτ. τσ. αλάτι


για το κέικ:
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη 
3 γινωμένες μπανάνες
2 βανίλιες
113 γρ. μαργαρίνη (λυωμένη και χλιαρή)
1/3 κούπας ξυνόγαλο
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. τσ. αλάτι





Χοντροκόβουμε με μαχαίρι τα καρύδια.




Πατάμε με πηρούνι τις μπανάνες να γίνουν πολτός.





Για να φτιάξουμε τη γέμιση ανακατεύουμε σε μπωλ το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα και το αλάτι.





Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με πηρούνι.





Ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε με το χέρι μας για να ενσωματωθούν στο μείγμα.





Σε άλλο μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη, ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε 3΄-4΄ με τον αυγοδάρτη.





Προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξυνόγαλο.





Επειδή δεν είχα ξυνόγαλο αλλά και να είχα δεν θα  άνοιγα ολόκληρη συσκευασία για 1/3 κούπας, έβαλα αντίστοιχη ποσότητας γάλακτος σε μπωλ και πρόσθεσα 1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού. 

Το ανακάτεψα και σε 5΄ τα οξέα του λεμονιού το είχαν μετατρέψει σε ξυνόγαλο.





Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη μαργαρίνη.

Προσθέτουμε τις μπανάνες.





Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά να αναμειχθούν όλα καλά.





Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και απλώνουμε αντικολητικό χαρτί.





Αδειάζουμε τη μισή ζύμη του κέικ.





Χωρίζουμε στα δύο τη γέμιση και σπάμε με το χέρι μας σε κομμάτια τη μισή πάνω στη ζύμη του κέικ.





Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζύμη του κέικ.





Σπάμε από πάνω με το χέρι την υπόλοιπη γέμιση.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα και 20΄ περίπου. 

Αν πάρει γρήγορα χρώμα από πάνω, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.





Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάνω σε σχάρα.





Κόβουμε χορταστικές φέτες.

Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου