Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Σεκέρ παρέ ...

 ... Το Πάσχα ένα σιροπιαστό το θέλει, συνήθως γαλακτομπούρεκο, εγώ όμως φέτος θα προσπεράσω και θα πάω αλλού. Τα είχα πρωτοφτιάξει το 2010 κι από τότε έγιναν τα αγαπημένα σου γλυκά.
Κι εγώ τα αγαπάω γιατί είναι τίμια, αγνά και λιτά, με βασικά υλικά και γεύση στιβαρή - αν μπορεί μια γεύση να χαρακτηριστεί έτσι. Τα ξαναέφτιαξα με μικρές παραλλαγές και 
λίγο πιο αναλυτικά για να πάρεις πλέον το βάπτισμα του σιρόπ ...



Σεκέρ παρέ




υλικά:
100 γρ. βούτυρο (εδώ 50 γρ. βούτυρο & 50 γρ. μαργαρίνη)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
70 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

αμύγδαλα ασπρισμένα


Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
λίγες σταγόνες λεμόνι





Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε με το μίξερ 1΄-2΄. 





Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε να αφρατέψουν.





Ρίχνουμε το ένα αυγό και χτυπάμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.





Ρίχνουμε το δεύτερο αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.





Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

 Επειδή το μείγμα βαραίνει, μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς το μίξερ ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης. 





Τελευταίο ρίχνουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. 





Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο.





Πλάθουμε μικρά, ομοιόμορφα μπαλάκια με τη ζύμη. 

Μπορούμε αν θέλουμε να τα ζυγίσουμε ώστε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος.





Αραδιάζουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί.





Βάζουμε ένα ή μισό αμύγδαλο σε κάθε γλυκάκι.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου.





Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 3΄-4΄ τα υλικά του.

Σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ μόλις βγουν από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν και να τραβήξουν το σιρόπι.





Τρατάρουμε. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου