… Κοντεύει να τελειώσει η Σαρακοστή κι ένα χαλβά δεν έφτιαξα. Δεν είναι ότι βαρέθηκα το ημίωρο ανακάτεμα και την ορθοστασία, ούτε φοβήθηκα τα εγκαύματα και την ατσαλιά του – αστείον ποσόν. Απλά τους έχω φτιάξει όλους τόσα χρόνια και κλασσικούς και παραλλαγμένους. Εδώ ο κλασσικός, γεμιστός με κυδώνια ή πολίτικος, εδώ και τα χαλβαδάκια χωρίς γλουτένη, εδώ κι ο αλευροχαλβάς, ο Φαρσάλων κι ο πιο ξεχωριστός με γάλα καρύδας. Όλοι χαλβάδες μου κι αυτοί κι εκείνοι -κι ένας που κρύβεται μες την καρδιά. Τι άλλο μου μένει πια να κάνω;
Κυρίες και κύριοι …
Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για μια έκτακτη είδηση. Μόλις εντοπίστηκε νέος χαλβάς, ένας …
Κυρίες και κύριοι …
Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για μια έκτακτη είδηση. Μόλις εντοπίστηκε νέος χαλβάς, ένας …
Χαλβάς με ταχίνι και χυμό πορτοκαλιού
υλικά:
150 γρ. ταχίνι
50 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. σιμιγδάλι (ψιλό)
200 γρ. ζάχαρη
700 γρ. χυμός πορτοκαλιού
80 γρ. ξανθές σταφίδες
1 κανελλόξυλο
700 γρ. χυμός πορτοκαλιού
80 γρ. ξανθές σταφίδες
1 κανελλόξυλο
Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε μαζί το ταχίνι και το ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε όλο μαζί το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Καβουρντίζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 20΄, πάντα σε χαμηλή φωτιά και προσέχοντας να μη μας αρπάξει από κάτω ο χαλβάς.
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού να πάρει 1-2 βράσεις μαζί με τη ζάχαρη, τις σταφίδες και το κανελλόξυλο (εγώ το ξέχασα).
Παράλληλα συνεχίζουμε το καβούρντισμα του χαλβά.
Με πολύ μεγάλη προσοχή ρίχνουμε το ζεστό χυμό στο χαλβά.
Eίναι προτιμότερο να το κάνουμε μακριά από το μάτι της κουζίνας, ιδίως αν είναι κεραμική, για να μην πιτσιλίσουμε την επιφάνεια.
Είναι γεγονός ότι μόλις πέσει το υγρό στο χαλβά πρώτα πιτσιλάει πολύ κι ύστερα κοχλάζει δυνατά.
Με πίστη στον εαυτό μας και αυταπάρνηση ανακατεύουμε πάνω στο σβηστό μάτι μέχρι ο χαλβάς να απορροφήσει όλο το υγρό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας τριγυρίζοντας ύποπτα την κουτάλα.
Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ (εδώ χαμηλή και πλατιά), την πασπαλίζουμε αν θέλουμε με καβουρντισμένο σουσάμι, και αδειάζουμε το χαλβά.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι ή με το χέρι μας.
Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου