Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Χαλβάς φούρνου με γάλα καρύδας ...

... Καθαροδευτέρα που δε μοιάζει με καμιά απ' όσες ζήσαμε. Μην κοιτάς πέρυσι, ήταν καινούριος ακόμα ο κοροναϊός κι εμείς, μικροί κι άμαθοι, ούτε που φανταζόμασταν τι γίνεται παλακάτω.
Κι ήρθανε χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι κι ας μην πω τη συνέχεια διότι δυστυχώς ισχύει στο ακέραιο. 

Πριν λοιπόν παραπονεθώ για τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, σκέφτομαι, αναγνωρίζω και εκτιμώ ότι την έβγαλα καθαρή μέχρι αυτή τη Δευτέρα. Κι αν προσπεράσω και γκρινιάξω, θα με αποκαλέσω χαλβά ...


Χαλβάς φούρνου με γάλα καρύδας



   
υλικά:
280 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. τριμμένο φυστίκι Αιγίνης
125 γρ. λυωμένη μαργαρίνη
200 γρ. γάλα καρύδας
70 γρ. αλεύρι
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
χυμός μισού λεμονιού
κανελλόξυλο




Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 6΄-7΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει. 





Βάζουμε σε μπωλ το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη, το φυστίκι και το μπέικιν πάουντερ. 





Ανακατεύουμε με κουτάλι και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το γάλα καρύδας.





 Ανακατεύουμε πολύ καλά προσέχοντας να μη μείνει στον πυθμένα του μπωλ μείγμα που δεν ανακατέψαμε.





Βάζουμε το μείγμα σε αντικολλητική λαδωμένη φόρμα, στο σχήμα που προτιμάμε. 



 




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄. 


 



Ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε λίγο σιρόπι στο χαλβά.

Τον τρυπάμε με οδοντογλυφίδα για να σιροπιαστεί μέχρι μέσα.

Μόλις απορροφηθεί το σιρόπι, ρίχνουμε λίγο-λίγο και το υπόλοιπο. 





Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε. 





Σερβίρουμε.








Και η σπιτική λαγάνα της καραντίνας.














.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου