Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Μπαγκέτα με πέστο, σαλάμι και μοτσαρέλα …

Έβαλα άρον-άρον πωλητήριο για το σπίτι σε μια ιστοσελίδα για Εσκιμώους, έριξα πέντε πράγματα σε μια βαλίτσα κι έφυγα τρέχοντας να μη με προλάβει η Ωκεανίδα. Ούτε γύρισα να κοιτάξω πίσω μου μην τυχόν και μαρμαρώσω σαν τη Λώταινα.
Ούσα λάτρις της μυθολογίας ήξερα τις Ωκεανίδες ως θαλάσσιες θεότητες, νύμφες και ξωθιές, όχι σαν κακέκτυπα της Έλσας που δεν αφήνουν τίποτα  unfrozen. Κι όμως οι νεόκοποι μετεωρολόγοι και μελλοντικοί βουλευτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια και τα πτυχία τους ότι μεγάλο κακό θα μας εύρει. Τέτοια κακοκαιρία σου λέει δεν έχουν ματαϊδεί τα αθώα παιδικά μας μάτια.
Τα οποία, γουρλωμένα από προχτές, περίμεναν την παγερή σφαλιάρα. Και περίμεναν και περίμεναν και περίμεναν, μέχρι που βαρέθηκαν κι αποκοιμήθηκαν.
Εμπειρικά ξέρουμε ότι πάντα είχαμε την Πίνδο να μας προστατεύει κι είναι δύσκολη η πρόγνωση του καιρού μας. Ήταν όμως τόσο πειστικοί κι επίμονοι όλοι, που μας έπεισαν. Από το βράδυ της Παρασκευής θα ξεκινήσει το χιόνι, σταματημό δε θά ’χει όλο το Σάββατο και μόνο το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεθυμάνει. Τελικά χιόνι δεν έπεσε, ούτε καν βροχή. Αέρας μάλιστα, μπόλικος και θυελλώδης, αλλά απ’ αυτόν χορτάσαμε φέτος και περιμέναμε στωικά να σταματήσει.
Όπερ και εγένετο. Λήξις συναγερμού μέχρι να ξαναβαρέσουν οι σειρήνες. Ελπίζοντας ότι δε θα ξαναφωνάξουν λύκος με το παραμικρό οι μετεωρολόγοι. Αν μη τι άλλο, λύκο έχουμε …
Φαΐ δεν έχουμε. Μια μπαγιάτικη μπαγκέτα, μια πρόσφατα ληγμένη μοτσαρέλα και λίγο σαλάμι βρήκα. Βασιλικά θα φάμε και σήμερα …



Μπαγκέτα με πέστο, σαλάμι και μοτσαρέλα





υλικά:
μια μπαγκέτα
σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα πέστο
1 μπάλα μοτσαρέλα
σαλάμι σε λεπτές φέτες
τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι





Χαράζουμε σε χοντρές φέτες τη μπαγκέτα χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω.

 Ανοίγουμε ελαφρά τα σημεία που κόψαμε και αλείφουμε με τη σάλτσα της επιλογής μας.

Βάζουμε σε κάθε σχισμή μια φέτα μοτσαρέλα και μια φέτα σαλάμι.

Βάζουμε τη μπαγκέτα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου για 10΄ περίπου, ή μέχρι να λυώσουν τα τυριά και να τραγανίσει η μπαγκέτα.

Σερβίρουμε αμέσως.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου