Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Κέικ σαν μπακλαβάς …

… Ασφαλώς και γιορτάζω. Και λόγω Αγίου Βαλεντίνου και λόγω ερυθηματώδους λύκου, που με κάνει κατακόκκινη ολοχρονίς. Ειδικά σήμερα δε, με κάνει εορταστικά πορφυρή.
Ασφαλώς και το ξέρω πως δεν είμαστε ίδια. Πλέον διαφέρω.
Επειδή όμως στα παιχνίδια είμαστ’ όλοι παιδιά, εγώ σήμερα θέλω να παίξω τη ζαχαροπλάστισσα που θα φτιάξει ένα ξεχωριστό γλυκό.
Ασφαλώς και δε χρειάζεται το γλυκό της ημέρας να είναι μια τούρτα σε σχήμα καρδιάς, το red velvet cake που ξεφυτρώνει παντού σα ραπανάκι ή μια εξτραβαγκάντσα σοκολάτας.
Το μόνο που θέλει η μέρα είναι ένα τρυφερό φύλλο – ή φίλο - και δεμένο σιρόπι …

     
Κέικ σαν μπακλαβάς




υλικά:

Για το κέικ: 
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
125 γρ. μαργαρίνη
125 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
100 ml γάλα
1 βανίλια

3 φύλλα κρούστας
λυωμένη μαργαρίνη


Για τη γέμιση:
100 γρ. χαρύδια
75 γρ. καστανή ζάχαρη
κανέλλα, γαρύφαλλο
30 γρ. μαργαρίνη λυωμένη

Για το σιρόπι:
1,5 κούπα νερό
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 κανελλόξυλο

φλούδα λεμονιού



Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο multi και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη λυωμένη μαργαρίνη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.





Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη ν’ ασπρίσει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. 

Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και αρωματίζουμε με τη βανίλια.






Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν, εναλλάξ με το γάλα.






Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και στρώνουμε τα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ανάμεσα.

Ρίχνουμε στη φόρμα το μισή ζύμη του κέικ.




Σκορπίζουμε από πάνω τα μισά καρύδια.

Αδειάζουμε και την υπόλοιπη ζύμη και σκορπίζουμε τα υπόλοιπα καρύδια.






Αφήνουμε 2-3 εκ. περίσσευμα πάνω από το ύψος της φόρμας και κόβουμε το υπόλοιπο φύλλο.






Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.





Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά.





Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ τα υλικά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι στο κέικ και το αφήνουμε για 15΄ τουλάχιστον, να τραβήξει.

Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, προετοιμασμένοι για αναπόφευκτες μικροαπώλειες και σπασμένα κομματάκια φύλλου.






Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.




            

                                  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου