Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Paccheri γεμιστά ...

 












… Το Stonehenge, το μυστηριώδες μνημείο από μεγάλιθους τοποθετημένους κυκλικά κάνει απανταχού επιστήμονες αλλά και συνωμοσιολόγους να ερίζουν για το ρόλο, το σκοπό και τη χρησιμότητά του.
Το δικό μου Stonehenge είναι φτιαγμένο από paccheri, τοποθετημένα κυκλικά, γεμισμένα με μπορόκολο, τυριά και μπεσαμέλ. Ουδείς προβληματίζεται για το ρόλο και την προφανή χρησιμότητά του - να το φάμε και να το απολαύσουμε …


Paccheri γεμιστά





υλικά: 
300 γρ. paccheri (ζυμαρικά σαν μισά κανελόνια) 
1 μέτριο μπρόκολο (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια) 
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά 
ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά 

Για τη μπεσαμέλ: 
30 γρ. μαργαρίνη 
30 γρ. αλεύρι 
350 ml γάλα 
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο 
τριμμένο τυρί 

προαιρετικά: μια μπάλα μοτσαρέλα





Διαλέγουμε ένα στρογγυλό κεραμικό σκεύος και στήνουμε τα ζυμαρικά όρθια, υπολογίζοντας πόσα περίπου θα χρειαστούμε για τη συνταγή. Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα ζυμαρικά μαζί με το μπρόκολο, το οποίο έχουμε κόψει σε μπουκετάκια.






Τα βράζουμε για 9΄-10΄ και τα σουρώνουμε. Ο λόγος που τα βράζουμε μαζί δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση χρόνου αλλά και γιατί το μπρόκολο εμποδίζει τα ζυμαρικά να ακουμπήσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους. 
Ακριβώς επειδή τα ζυμαρικά κολλούν πολύ εύκολα το ένα με το άλλο, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ όση ώρα βράζουν για να τα γεμίσουμε αμέσως μόλις τα σουρώσουμε.







Βουτυρώνουμε το σκεύος και ρίχνουμε 1-2 κουτάλες μπεσαμέλ. 
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στην υπόλοιπη μπεσαμέλ μαζί με όσο τυρί θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ζυμαρικά.







Τα αραδιάζουμε όρθια και κυκλικά, μέχρι να γεμίσουμε το σκεύος. Μια και δεν τα περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος, ούτε τα καλύπτουμε με μπεσαμέλ, μπορούμε να βάλουμε πάνω τους μικρά κομμάτια μοτσαρέλα, για να δώσουν υγρασία αλλά και γεύση στα ζυμαρικά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.




 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τα τριμμένα τυριά και περνάμε το φαγητό από το γκριλ για 5΄, μέχρι να λυώσουν τα τυριά και να αποκτήσει ωραία κρούστα το φαγητό.








Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου