Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Μανιτάρια τηγανιά με μουστάρδα …

… Στις υγρές ρίζες των πεύκων βγαίνουν μανιτάρια. Γεμίζαμε ένα καλάθι και γυρίζαμε στο σπίτι. Τα βάζαμε στη σχάρα πάνω στο μαγκάλι και ψήνονταν σαν τα παϊδάκια. Το ζουμί τους έσταζε πάνω στη φωτιά, κοκκίνιζαν. Βάζαμε αλάτι και τα τρώγαμε. Είναι πολύ νόστιμα. Σαν ψητό κρέας.   
        Αζίζ Νεσίν – «Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δε θα πάνε»

Νόστιμα, δε λες τίποτα. Καλύτερα κι απ’ το κρέας. Πιο ελαφριά, πιο υγιεινά, πιο λαχταριστά. Απορώ που υπάρχουν ακόμη πεισματάρηδες, φοβιτσιάρηδες ή κολλημένοι, που αποφεύγουν τα μανιτάρια. Τα καλλιεργημένα, εννοώ, που είναι απόλυτα ασφαλή και ελεγμένα. 
Ακόμη κι αυτοί, όμως, δύσκολα θα μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά σ’ αυτό το πιάτο …


ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ


ή αυτό …

ΦΛΟΥ



… γιατί ετούτη η τηγανιά, στην οποία συμμετέχουν διαφόρων ειδών φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια και μια ιδέα μουστάρδα, είναι ακαταμάχητη …



Μανιτάρια τηγανιά με μουστάρδα 



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ  


υλικά:  
250 γρ. μανιτάρια προτομπέλο 
250 γρ. άσπρα μανιτάρια 
100 γρ. πλευρώτους ή μικρά καφέ μανιτάρια 
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 σκελίδα σκόρδο 
2 κουταλιές λάδι 
1 κουταλιά αρωματικό βούτυρο ή μαργαρίνη 
1 κουταλιά αλεύρι 
2 κουταλιές μουστάρδα 
μισό ποτηράκι λευκό κρασί 
θυμάρι

 



Καθαρίζουμε το μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. 
Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά όλα τα μανιτάρια για 10΄.

 

ΒΟΥΤΥΡΟ

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΣΩΤΕ ΚΟΝΤΙΝΟ



Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, και το σκόρδο σε φετάκια, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το θυμάρι.



ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ

ΜΥΡΩΔΙΚΑ



Σκορπίζουμε από πάνω τους το αλεύρι και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 3΄-4΄. 
Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα.



ΑΛΕΥΡΙ

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ



Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν, μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά τους.



ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Σερβίρουμε αμέσως.



ΠΙΑΤΟ


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου