Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Φυστικοβούτυρο σπιτικό ...

 

… Μόνο ένα όμως, γιατί είσαι και ατάσθαλος. Τα υπόλοιπα τα χρειάζομαι για να φτιάξω φυστικοβούτυρο. 
Τι μου ήρθε ξαφνικά με το φυστικοβούτυρο; Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Μου φαινόταν πάντα μια αμερικανιά χωρίς λόγο ύπαρξης και γεμάτη περιττές θερμίδες και υδρογονωμένα λιπαρά. Από την άλλη, αφού τα φυστίκια είναι ξηρός καρπός, και μάλιστα από τους καλύτερους, γιατί να θεωρώ το φυστικοβούτυρο χειρότερο από την πραλίνα φουντουκιού ή το ταχίνι; 
Κι έπειτα είναι τόσο εύκολο, τόσο γελοία πανεύκολο, που αν οι μαϊμούδες έτρωγαν φυστικοβούτυρο και όχι μόνο φυστίκια, είμαι σίγουρη ότι θα το έφτιαχναν μόνες τους. Κι αφού είναι τόσο εύκολο, είναι παράλογο να το αγοράζει κανείς και να επιβαρύνει, εκτός από την τσέπη του, και τον οργανισμό του με τα δεκάδες πρόσθετα που βάζουν οι βιομηχανίες για να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα και τη λεία υφή του. 
Έτσι, έχοντας βάλει στο μάτι μια συνταγή για τορτίγιες με φυστικοβούτυρο και κυδώνι, είπα να επιχειρήσω να φτιάξω …


Φυστικοβούτυρο σπιτικό


  

υλικά:  
αράπικα φυστίκια (ψημμένα και ανάλατα) 
ηλιέλαιο 
μέλι 
αλάτι 

προαιρετικά: κακάο, κανέλλα, ζάχαρη
 


Χρησιμοποιούμε τα φυστίκια που ονομάζονται αραχίδες – κοινώς αράπικα – τα οποία βρίσκουμε μαζί με το κέλυφός τους, ψημμένα και ανάλατα. Τα καθαρίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη καλύτερα, τα ζεσταίνουμε πρώτα στο φούρνο ή στα μικροκύματα, για να βγάλουν τα έλαια και το άρωμά τους.
 


Βάζουμε λίγα-λίγα στο multi, ή όλα μαζί στην κουζινομηχανή, όσα φυστίκια θέλουμε. Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή, και φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι 1,5 κούπα φυστίκια. Αλέθουμε, διακεκομμένα στην αρχή, τα φυστίκια πιέζοντας το διακόπτη 4-5 φορές. Στο στάδιο αυτό θα είναι πολύ χοντροκομμένα. 

Αλέθουμε συνεχόμενα για 1΄ περίπου. Ανοίγουμε το καπάκι και ξύνουμε με μια σπάτουλα όσα φυστίκια έχουν κολλήσει στα τοιχώματα. Δεν θυμίζουν ακόμη κρέμα, αλλά μοιάζουν με χοντρό κους-κους. 

Αφού αφήσουμε το μηχάνημα να κρυώσει λίγο, αλέθουμε και πάλι συνεχόμενα για 1΄. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, διευκολύνουμε την άλεση με λίγο ηλιέλαιο. 

Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι, 1-2 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη, 1-2 κουταλιές ηλιέλαιο και αλέθουμε ξανά.
 






Σιγά-σιγά το μείγμα γίνεται κρεμώδες και πιο ρευστό. Μπορούμε να το εμπλουτίσουμε στο στάδιο αυτό με κανέλλα, τριμμένη σοκολάτα, κακάο, ακόμη και 1 κουταλιά πραλίνα φουντουκιού. Εμείς το αφήσαμε απλό και αγνό.
 Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε μέλι, αν το θέλουμε πιο γλυκό, ή ηλιέλαιο, αν το θέλουμε πιο ρευστό. 
Αλέθουμε μια τελευταία φορά για ομοιογενές μείγμα κι έχουμε σπιτικό φουστικοβούτυρο ...
 

 
  
  
 
 
 

... έτοιμο για το ψωμί ή τις …





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου