… Εκμέκ θα πει ψωμί. Κανταΐφι θα πει κανταΐφι. Τώρα πώς γίνεται κι εκμέκ κανταΐφι θα πει κανταΐφι με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγύ, αδυνατώ να το καταλάβω.
Κι ούτε και με πολυνοιάζει εξάλλου. Ούτε θα το αναλύσουμε, ούτε συζήτηση θ’ ανοίξουμε μαζί του. Απλώς θα το φάμε …
Εκμέκ κανταΐφι
υλικά:
400 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (εδώ μαργαρίνη)
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το ξαίνουμε πολύ καλά, για να ξεχωρίσουν οι κλωστές του και να αφρατέψει.
Θα πρέπει όταν το ρίχνουμε από ψηλά να πέφτει αέρινο και να σχηματίζει ένα μικρό σωρό.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να χλιαρέψει.
Αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί με διαστάσεις 38 x 24 εκ. και στρώνουμε το κανταΐφι.
Το ραντίζουμε προσεκτικά και παντού με τη μαργαρίνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 30΄-40΄, ανάλογα με το φούρνο.
Θέλουμε να ροδίσει και να τραγανίσει καλά για να μη λασπώσει στο σιρόπιασμα.
Μέχρι να ψηθεί το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 3΄-4΄.
Το διατηρούμε χλιαρό μέχρι να σιροπιάσουμε το γλυκό.
Ξεφουρνίζουμε το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά και το σκεπάζουμε με μεγαλύτερο ταψί.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι.
Φτιάχνουμε σαντιγύ και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Με ένα πηρούνι φτιάχνουμε γραμμές σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης και διακοσμούμε με κερασάκια.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Τρατάρουμε.
*Επειδή προσπαθούμε να περιορίσουμε αυγά και ζωικά λιπαρά, χρησιμοποιούμε φυτική μαργαρίνη και έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγύ, που χτυπάμε με άπαχο γάλα. Και ειλικρινά, κανείς δεν παραπονέθηκε ποτέ ούτε διαπίστωσε απώλεια σε γευστικό επίπεδο.
Το όνομα του γλυκού είναι καταΐφ σαράι. Το καταΐφι του σαραγιού του σουλτάνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφέρομαι στο όνομα με το οποίο είναι ευρέως γνωστό το γλυκό. Ευχαριστώ για τη λύση του γρίφου, παρότι δεν κατάφερα να εντοπίσω καμμία αναφορά σε γλυκό με το όνομα αυτό, ελληνιστί άμα και τουρκιστί.
ΔιαγραφήΣτο ζαχαροπλαστείο στη Λάρισα, οι Μικρασιάτες θείοι μου, αδελφοί Κωνσταντινίδη, έτσι ονόμαζαν το γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλότυχος ο πού 'χει τέτοιους θείους ...
ΑπάντησηΔιαγραφή