Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Lime squares ...

… Την Time square την ξέρω. Εξ ακοής και μόνον.
Από μακριά κι αγαπημένοι.
Σήμερα άκουσα και για τα Lime squares. Αυτά λέω να τα γνωρίσω εκ του σύνεγγυς. Νομίζω πως θα ζήσουμε μια σχέση όλο πάθος. 
Κι επειδή οι βάσεις για γερές σχέσεις μπαίνουν από κούνια, οφείλω να διευκρινίσω ότι έφτιαξα τα γεωμετρικά γλυκά όχι με lime αλλά με ελληνικά λεμόνια.
Παρότι πολύ θα ήθελα ν’ ανέβαινα στη λαϊμιά να κόψω ένα λάιμ, για να πάρει το γλυκό μου το λαμπερό πράσινο χρώμα που το έκανε να προσφέρεται στην Ιρλανδία προς τιμήν του  πρασινοντυμένου και τριφυλλοφόρου St Patrick τους, τελικά συμβιβάστηκα με τα λεμόνια. Και λόγω τιμής που λέει και το πολυφορεμένο κλισέ. Τα lime ήτανε μαραμένα κι ακριβά και τα λεμόνια ζουμερά και αρτινά …



Τετράγωνα γλυκάκια με λεμόνι
Lime squares



ΑΝΩΘΕΝ



υλικά:
Για τη βάση:
1 κούπα μπισκότα*
1/2 κούπα φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια
1 κουταλιά ξύσμα (λεμονιού ή lime)
4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη

Για την κρέμα:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 κροκάδια
1/2 κούπα χυμός λεμονιού ή lime






Αλέθουμε στο multi τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς και τα αρωματίζουμε με το ξύσμα. Ρίχνουμε το βούτυρο, λυωμένο και χλιαρό, και ανακατεύουμε μέχρι όλο το μείγμα να υγρανθεί.

* Η βάση αυτή δεν είναι τόσο συμπαγής όσο του τσιζκέικ και γίνεται μάλλον εύθρυπτη. Αν την προτιμάμε πιο σφιχτή, αυξάνουμε την ποσότητα της μαργαρίνης.



ΞΥΣΜΑ ΣΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ

ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ



Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα τετράγωνο ταψάκι με πλευρά 20 εκ. ή ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι 20x15. 

Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου και πιέζουμε με την παλάμη μας ώστε να δημιουργήσουμε τοιχώματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄-12΄.
Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.


ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΒΑΣΗ



Για να φτιάξουμε την κρέμα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα κροκάδια και το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού/λάιμ και ανακατεύουμε καλά.


ΚΡΕΜΑ ΑΡΧΗ

ΑΝΑΜΙΞΗ



Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση του μπισκότου και στρώνουμε την επιφάνειά της. Ψήνουμε το γλυκό για άλλα 15΄, ή μέχρι να δέσει η κρέμα.



ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΨΗΜΜΕΝΟ



Ξεφουρνίζουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. 

Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.



ΚΟΜΜΑΤΙ


ΤΜΗΜΑ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου