Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σπαγγέτι στο φούρνο με πλευρώτους …

… Αχ, το Φυσικό το χαίρεται, τζιβαέρι μου, το μοσχολούλουδό μου.
Ολημερίς και, παραλίγο, κι ολονυχτίς. Τελικά, μαζί με τους τεμπέληδες Έλληνες, μου φαίνεται ότι καταρρέει και ο μύθος των αδιάφορων και μονίμως απόντων φοιτητών.
Ούτε για τις Πανελλήνιες δε διάβαζε έτσι το παιδάκι μου. Ούτε στο λύκειο δεν είχε τόσο βαρύ πρόγραμμα. Και να οι παρακολουθήσεις, και να τα εργαστήρια, και να τα τεστ και να οι πρόοδοι, και να οι εργασίες και να τα νυχτέρια. Φίσκα τα αμφιθέατρα κι αν δεν πάνε νωρίς-νωρίς να πιάσουνε στασίδι, προετοιμάζονται για τον ακάθιστο ύμνο. 
Τρεις με οχτώ είναι το σημερινό της πρόγραμμα. Γυρνάει σερνάμενη και ψόφια κι είναι να τη λυπάσαι. Το μόνο που ξέρω καλά ότι θα τη συνεφέρει και θα της φτιάξει τη διάθεση, είναι ένα ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό – κατά προτίμηση ζυμαρικό.
Τώρα, μάλιστα, που άρχισε να τρώει και τα μανιτάρια, ξέρω ακριβώς τι να της ετοιμάσω …


Σπαγγέτι στο φούρνο με πλευρώτους



ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
300 γρ. σπαγγέτι (απλό ή ολικής)
400 γρ. πλευρώτους, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
100 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
τριμμένη γραβιέρα
δεντρολίβανο ή θυμάρι (ξερό και κοπανισμένο)

προαιρετικά: ξύσμα λεμονιού




Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10΄). Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με το μυρωδικό.



ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΑΡΧΗ
 

ΜΥΡΩΔΙΚΑ 




Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά, 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία.
Προσθέτουμε στα μανιτάρια το δεντρολίβανο, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄.



ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 

Α ΛΑ ΚΡΕΜ



Βγάζουμε με πηρούνα τα μακαρόνια και τα βάζουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα των μανιταριών και ανακατεύουμε καλά.



ΣΥΖΕΥΞΙΣ

ΑΝΑΜΙΞΗ




Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγο και σερβίρουμε.



ΜΕ ΤΥΡΙ

ΨΗΜΜΕΝΑ

ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ



Επειδή η λαχταριστή τραγανή κρούστα έχει ως συνέπεια να στεγνώσουν λίγο τα μακαρόνια, κρατάμε ένα μπωλ από το νερό στο οποίο έβρασαν και, μαζί με λίγο γάλα, ξανακάνουμε ζουμερά τα μακαρόνια σε κάθε πιάτο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου