Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πίτα του βοσκού με καβουρμά …

… Ο καλός ποιμήν φροντίζει νυχθημερόν το κοπάδι του. Κυριακάς και εορτάς, καθημερνές και σχόλες, με καύσωνα ή παγωνιά, τα ζώα σε θέλουν εκεί. Απίκο κι ετοιμοπόλεμο. Να τα ταΐσεις, να τα ποτίσεις, να τα καθαρίσεις, να τα κουρέψεις, να τα γιατροπορέψεις, να τα νταντέψεις. Το κοπάδι έχει διαρκώς απαιτήσεις κι ανάγκες. Είτε μεγάλο είναι είτε μικρό.
Γιατί κι η οικογένεια ένα κοπάδι είναι. Θέλει τη φροντίδα της, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, χωρίς αναπαμό. Και την ταΐστρα να γεμίζεις, και την ποτίστρα, και το μαντρί να το παστρεύεις, και το τσομπανόσκυλο να κάνεις, κι εκείνους που τριγυρίζουν το αρνί σου να κυνηγάς.
Όχι για να πάρεις κάποτε το γάλα και το μαλλί. Αλλά για νά ’χεις τη χαρά να καμαρώνεις το κοπάδι σου, καθώς θα μεγαλώνει και θά ’ναι γερό, παστρικό και φροντισμένο.
Μιλάω με γρίφους ο γέροντας αλλά, όπως έλεγε κι ο Βέγγος στον Παπατρέχα, “αφήστε τις παραβολές κι αρχίστε τις παραλαβές”. Γρήγορο κι αυτοσχέδιο το σημερινό φαγητό, μια ελληνική πίτα του βοσκού που θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστήσει σ’ ένα από τα 30λεπτα γεύματα του Jamie Oliver …


Πίτα του βοσκού με καβουρμά


ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ
  



υλικά:
250 γρ. καβουρμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο χοντροτριμμένο
πιπεριές κέρατο σε ροδέλες (πράσινες και κόκκινες)
1 ώριμη ντομάτα ή 2-3 κουταλιές κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)

1 συσκευασία έτοιμος πουρές
τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά






Σωτάρουμε σε 2 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι, το καρότο και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΡΧΗ

ΣΩΤΕ



Βάζουμε τον καβουρμά και, μόλις ζεσταθεί λίγο, τον ανοίγουμε με πηρούνι σε κομμάτια.

 Ανακατεύουμε να αναμιχθεί καλά με τα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ντομάτα και πελτέ. Αλατίζουμε ελαφρά, πιπερώνουμε κατά βούλησιν κι δυναμιτίζουμε με πάπρικα και μπούκοβο. 

Συμπληρώνουμε με λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 15΄ περίπου.



ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ



Ετοιμάζουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Αδειάζουμε τον καβουρμά και τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τα καλύπτουμε με τον πουρέ.



ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ
 

ΠΟΥΡΕΣ



Στρώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, φροντίζοντας να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει τραγανή κρούστα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ

ΚΡΟΥΣΤΑ 



Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10΄ για να μπορούμε να την κόψουμε, και σιουράμε κλέφτικα να μαζευτεί το κοπάδι.



ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

 ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ

ΓΩΝΙΑ ΓΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΡΤΕΡΩ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΛΑΪ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου