Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Γλυκό με Πτι-μπερ και κομπόστα …

… Σεμνά και ταπεινά. Τέτοια γλυκάκια τρώγαμε στα μικράτα μας. Απλά, αγνά, ευγενή, χωρίς οκέι, μπάι μπάι και ζεστά νερά, χωρίς την πανταχού παρούσα πλέον σαντιγύ και κρέμα γάλακτος, χωρίς μους, σοκολάτες, μασκαρπόνε και φιλαδέλφεια, που τη μάθαμε καλύτερα κι απ’ τον Τομ Χανκς.
Καμιά βανίλια υποβρύχιο, κανά ρυζογαλάκι με μπόλικη κανέλλα, τις απαραίτητες έχεις-γάλα-φτιάξε-κρέμα-Γιώτης - μόνο βανίλια για μας διότι η διδασκάλισσα μητέρα ποτέ δεν εμπιστεύτηκε τις χρωματιστές φράουλες, μπανάνες και άλλα πολλά εμπριμέ που εμείς λαχταρούσαμε, το γλυκό σαλάμι που έμπαινε και στην κατάψυξη και πλασαριζόταν και ως παγωτό και φυσικά, το γλυκό ψυγείου με Πτι-μπερ.
΄Ένα απλούστατο γλυκό στη λογική του μιλφέιγ, που ο καθένας εμπλούτιζε και τροποποιούσε κατά βούλησιν. Δροσερό απ’ το ψυγείο ήταν το κλασσικό απογευματινό μας μετά τον καταναγκαστικό μεσημεριανό ύπνο-βάσανο, ήταν και η σταθερή συνοδεία του καφέ των μεγάλων.
Δεν το θυμήθηκα επειδή γερνάω κι όλο και κάνω τη βόλτα μου down memory lane. Αλλά επειδή γίνεται γρήγορα κι εύκολα, ακόμη και με τον στοιχειώδη οικιακό εξοπλισμό των διακοπών και προμήθειες από το τοπικό μίνι μάρκετ …



Γλυκό ψυγείου με Πτι-μπερ και κομπόστα



ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΝΩΘΕΝ



υλικά:
2-3 πακέτα Πτι-Μπερ
3 φακελάκια κρέμα στιγμής*
μια μεγάλη κομπόστα ροδάκινο
κεράσι γλυκό
τρούφα
γάλα







Φτιάχνουμε τον ένα φάκελο κρέμα στιγμής και την αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε βαθύ πιάτο αρκετό γάλα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το σιρόπι της κομπόστας και βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα.

 Τα γυρνάμε γρήγορα και από την άλλη πλευρά, τα στραγγίζουμε από το περίσσιο γάλα και τα στρώνουμε σε πυρέξ ή τάπερ φροντίζοντας να “κουμπώνουν” μεταξύ τους τα δοντάκια τους. 

Κόβουμε σε κύβους 2-3 από τα ροδάκινα, τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα μπισκότα. 

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε μία ακόμη στρώση μπισκότων και μία ακόμη κρέμας.



ΣΤΡΩΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τελειώνουμε με μία τρίτη στρώση μπισκότων. 

Φτιάχνουμε και την τελευταία κρέμα στιγμής, χωρίς να την εμπλουτίσουμε με κομμάτια κομπόστας.

Την απλώνουμε πάνω στα μπισκότα και γαρνίρουμε το γλυκό κατά βούλησιν.

Εμείς προτιμάμε λουλούδια από κομπόστα και γλυκό κουταλιού κεράσι και λίγη τρούφα για χρώμα και γεύση.



ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ 
ΠΙΑΤΑΚΙ
ΚΟΝΤΙΝΟ




* Είναι απ’ αυτά τα γλυκά-πολυσουγιάδες που έχουν δεκάδες δυνατότητες και παραλλαγές. Αντί για κρέμα βανίλια και κομπόστα μπορούμε να κάνουμε εναλλάξ στρώσεις βανίλιας-σοκολάτας, να αντικαταστήσουμε την πάνω στρώση με σαντιγύ ή στραγγιστό γιαούρτι, να κάνουμε όποια κοπτοραπτική θέλουμε για να έρθει στα μέτρα και τα γούστα μας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου