Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μοσχάρι Στρογγανώφ, η 15λεπτη εκδοχή …

... Τρέξε, τρέξε, μικρούλη.

ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ


Εντάξει, μικρούλη δεν τον λες κι ας έχει αυτό το baby face και το σχεδόν χαριτωμένο ψεύδισμα. 


       Jamie-Oliver


Το 1975 γεννήθηκε ο Jamie Oliver ο οποίος, αφού έγινε εκατομμυριούχος πρωταθλητής στο δικής του επινόησης άθλημα “30λεπτο μαγείρεμα”, άλλαξε αγώνισμα και σπάει ρεκόρ πωλήσεων και κερδών με το “15λεπτο μαγείρεμα”.
Αν αγνοήσεις την αναπόφευκτη λόγω πίεσης χρόνου πανομοιότυπη πρακτική μαγειρέματος των περισσοτέρων συνταγών, βρίσκεις πιάτα ευφάνταστα, εξαιρετικά νόστιμα, εύκολα στο μαγείρεμα και, προφανώς, γρήγορα.
Κι αν δε θέλεις καλά και ντε να κάνεις ατομικό ρεκόρ στο γρήγορο μαγείρεμα, μπορείς να τα φτιάξεις με την ησυχία σου και χωρίς να συντονίζεσαι με το τικ-τακ του ρολογιού.
Το κλασσικό μοσχάρι
Στρογγανώφ το έφτιαξα παλιότερα και το τίμησες δεόντως. Τώρα θα σου φτιάξω και την εκδοχή του 15λεπτου, σε λίγο περισσότερο χρόνο αλλά και με περισσότερη νοστιμιά. Γιατί ο σεφ κράτησε τα συστατικά της αρχικής ρώσικης συνταγής, τα αγγουράκια τουρσί και τα κρεμμύδια και αντικατέστησε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι …
 


Μοσχάρι Στρογγανώφ, η 15λεπτη εκδοχή



 
ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ  



υλικά:
400 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
300 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια (πλευρώτους, λευκά, πορτομπέλο)
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ
4 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι
λίγο γάλα
αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά γλυκειά πάπρικα
2 κόκκινα κρεμμύδια
4-5 αγγουράκια τουρσί
μισό ματσάκι μαϊντανός

Για συνοδευτικό: 
1 κούπα μπασμάτι
2 κούπες νερό





Βάζουμε το μπασμάτι να βράσει σε διπλάσια ποσότητα νερό με λίγο αλάτι και προαιρετικά λίγο θυμάρι. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 10΄.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα αγγουράκια σε ροδέλες, όσο πιο λεπτές μπορούμε.

 Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με λίγο από το ξύδι, στο οποίο ήταν τα αγγουράκια. 

Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να “ψηθούν” στο ξύδι. 

Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια ή φέτες ανάλογα με το μέγεθός τους και χωρίς να είναι όλα ομοιόμορφα κομμένα.



ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΙ
       ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.

 Ρίχνουμε το σκόρδο, πολτοποιημένο ή σε φετάκια, και τα 2/3 από το μείγμα κρεμμυδιού και πίκλας, στραγγισμένο καλά. 

Συνεχίζουμε το σωτάρισμα κουνώντας τακτικά το τηγάνι για να ανακατεύονται τα λαχανικά.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
    ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΙ    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΩΤΕ



Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το μοσχάρι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με την πάπρικα μαλάζοντάς το με τα χέρια μας.

Βγάζουμε τα μανιτάρια απ’ το τηγάνι, ρίχνουμε άλλες 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το μοσχάρι σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας κάθε λωρίδα 2-3 φορές.



ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
      ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΩΤΕ



Ό
ταν το μοσχάρι πάρει χρώμα, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ξαναρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια. 

Ανακατεύουμε καλά, τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 4΄-5΄ και προσθέτουμε το γιαούρτι μαζί με λίγο γάλα.



 
ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ      ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ



Αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο-τρεις βράσεις.

Σερβίρουμε το μοσχάρι, με τη σάλτσα του, πάνω στο μπασμάτι. 

Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού και πίκλας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου