Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Τηγανιά με πράσο …

... Πρασοκατάνυξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λατρεία της κόρης μου για τα πράσα. Την ξέρεις την αδυναμία της, να μην τα ξαναλέμε. Μερικές φορές μάλιστα σχεδόν ανησυχώ, καθώς φοβάμαι ότι παρουσιάζει συμπτώματα εθισμού στην ομολογουμένως απίθανη γεύση και νοστιμιά τους.
Ξεμυαλίζομαι κι εγώ κάθε Σάββατο με τα τρυφερά δεμάτια στη λαϊκή και κουβαλάω ποσότητες για ένα λόχο. Για να δω τι θα τα κάνω σήμερα …



Τηγανιά με πράσο
Παραδοσιακή συνταγή της Καρδίτσας



ΠΙΑΤΟ
 



υλικά:
500 γρ. χοιρινό
500 γρ. πράσα (κρατάμε μέχρι το σημείο που αρχίζουν τα φύλλα)
λίγο άσπρο κρασί
1 κούπα νερό ή ζωμός
φέτα
ρίγανη




Σε 3 κουταλιές λάδι και μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κρέας μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. 

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί. 

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το χοιρινό σε πάρα πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Το κρέας συνήθως βγάζει αρκετά υγρά που αρκούν για να μαγειρευτεί. Παρόλα αυτά, έχουμε το νου μας για να προσθέσουμε αν χρειαστεί λίγο νερό.



ΧΟΙΡΙΝΟ ΑΡΧΗ
   
 ΧΟΙΡΙΝΟ ΥΓΡΑ    ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


Βγάζουμε το κρέας απ’ το τηγάνι, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη και ρίχνουμε τα πράσα. 

Τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν, τα αλατοπιπερώνουμε και τους ρίχνουμε το νερό/ζωμό. 

Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ περίπου.



ΠΡΑΣΑ ΑΡΧΗ
      ΠΡΑΣΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ό
ταν τα πράσα είναι σχεδόν έτοιμα ξαναρίχνουμε το κρέας στο τηγάνι, ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 10΄. 

Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος τρίβουμε με το χέρι όση φέτα θέλουμε και λίγη ρίγανη και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις ακόμη.

Σερβίρουμε.



ΠΑΝΤΡΕΜΑ
      ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ



ΑΝΩΘΕΝ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου