Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Κολοκυθόσουπα …

… Και τώρα τι θα γίνουμε με τόση κολοκύθα; Θα πρέπει να βρεθεί μια κάποια λύσις.
Γιατί καλές οι σκαλισμένες κολοκύθες, καλός κι ο χαβαλές, αλλά στο τέλος πάντα την πληρώνει η δόλια η μάνα η Γκρέκα που βρίσκεται με δέκα κιλά κολοκύθα να ξεχειλίζει από τάπερ, γαβάθες, σακούλες και ψυγεία και ζητά επειγόντως λύση.
Η πρώτη λύσις είναι ο καταψύκτης. Η κολοκύθα κόβεται δια χειρός κορόιδου σε κύβους, μοιράζεται ακριβοδίκαια σε σακουλάκια και εξαναγκάζεται σε χειμερία νάρκη για να τρυπώνει όλο το χρόνο σε χορτόσουπες, φακές, μαγειρευτά, πιλάφια κι όπου αλλού χωράει.
Επόμενη λύση η σούπα. Κάτι που δεν τολμάμε ούτε να πλησιάσουμε το διακόπτη του καλοριφέρ, κάτι τα ήσυχα βράδια που γίνονται όλο και πιο κρύα, κάτι  που δε συνηθίσαμε ακόμα τους 3°C και την ψυχρή ομίχλη των πρωινών, όλοι την έχουμε ανάγκη μια θρεπτική, καυτή κολοκυθόσουπα …



Κολοκυθόσουπα
Pumpkin soup



 



υλικά:
700 γρ. κολοκύθα
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
500 ml ζωμός κότας
2 κουταλιές λάδι

προαιρετικά: 

100 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα: 
κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί
τηγανισμένο μπέικον





Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 5΄ ). 

Προσθέτουμε την κολοκύθα, κομμένη σε κύβους, και τη σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄. 

Ρίχνουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
      ΜΕ ΖΩΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 


Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.

Σερβίρουμε με κρουτόν και λίγο ξεροψημμένο μπέικον.



ΒΕΛΟΥΤΕ
     




Είναι η πιο λιτή και ‘καθαρή’ εκδοχή κολοκυθόσουπας την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με μπαχαρικά και λαχανικά που προτιμάμε. 
Προσθέτουμε πατάτα, καρότο ή σέλινο, αρωμαζίσουμε με τζίντζερ, φασκόμηλο ή δεντρολίβανο, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι ή με γάλα καρύδας για μια πιο εξωτική νότα, ακόμη και με ταχίνι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου