Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πετιμεζόπιτα …

... Πετμέζ. Έτσι λέμε στα μέρη μου, κατά προτίμηση συνοδευόμενο και μ’ ένα χορταστικό “ουούουιι”,  ο,τιδήποτε είναι σε υπερθετικό βαθμό γλυκό. i.e. “ουούουιι, πετμέζ τον έκανες τον καφέ ”!
Ίσως λόγω καταγωγής λοιπόν, ίσως λόγω κοινής λογικής αδυνατώ να κατανοήσω τη συνύπαρξη πετιμεζιού και άλλης γλυκαντικής ουσίας στην ίδια συνταγή.
Ως εκ τούτου λαμβάνω το θάρρος κάθε φορά να τροποποιώ τη συνταγή αφαιρώντας ζάχαρη, αλλά διατηρώντας στο ακέραιο τη γλύκα και τη νοστιμιά της.
Και δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους μου, καθώς φτάνει και περισσεύει το πετιμέζι με τη στιβαρή παρουσία του …



 
Πετιμεζόπιτα




ΚΟΜΜΑΤΙ
 



υλικά:
350 γρ πετιμέζι
200 γρ λάδι
200 γρ. νερό αρωματισμένο με κανελλογαρύφαλλα
3/4 κούπας χυμός πορτοκαλιού
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ 
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
λίγη σόδα (σκόνη)
1 πρέζα αλάτι

ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη κατά βούλησιν


Για το πασπάλισμα: 
σουσάμι αναμεμειγμένο με καστανή ζάχαρη





Βράζουμε για 5΄ το νερό στο οποίο έχουμε ρίξει ένα κανελλόξυλο και 4-5 μοσχοκάρφια και το σουρώνουμε. 


Χτυπάμε μαζί το λάδι, το πετιμέζι, το χυμό, (παρέλειψα τις 4 κουταλιές ζάχαρη γιατί θεώρησα αρκετό το πετιμέζι), το αρωματικό νερό και το τσίπουρο/κονιάκ. 


Ρίχνουμε το ξύσμα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο σε σκόνη, το αλάτι και τελευταίο το αλεύρι που έχουμε αναμείξει με το μπέικιν. 

Αδειάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι με διάμετρο 26 εκ.



ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ
   
  ΖΥΜΗ 



Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το μείγμα σουσαμιού και ζάχαρης.




ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ
   
ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου.



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
    ΕΤΟΙΜΗ  


ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
                                                               
                                  









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου