Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Εκμέκ από πετιμεζόπιτα …

… Εκμέκ είναι το ψωμί στα τουρκικά. Και το αγαπημένο γλυκό του άντρα μου. Δεν αξιώθηκα ακόμη να του το φτιάξω όπως το κάνουν οι Τούρκοι. Για να είμαι ειλικρινής, είναι και κομματάκι δύσκολο να φτιάξω εξαρχής το ψωμί που χρειάζεται για το γλυκό. Εδώ μπορεί να είναι η βάση του γλυκού, στην Τουρκία όμως είναι όλο το γλυκό. 
Γιατί όλο κι όλο το γλυκό είναι το αρωματικό φρυγανισμένο ψωμί, σιροπιασμένο μ’ ένα πηχτό και πλούσιο σε μυρωδικά σιρόπι. Και στο σερβίρισμα συνοδεύεται με ό,τι ζητήσει ο πελάτης - παραδοσιακά με βουβαλίσιο καϊμάκι αλλά πλέον και με κρέμα ή παγωτό.
Επειδή λοιπόν δεν πρόκειται σύντομα να φτιάξω το “αυθεντικό” εκμέκ, το φτιάχνω σε κάθε ευκαιρία με ό,τι θεωρώ ότι το πλησιάζει. Και με
τσουρέκι που περίσσεψε το έφτιαξα και με μελομακάρονα το δοκιμάσαμε –και οι δύο εκδοχές ήταν εξαιρετικές και λόγω αρωμάτων κοντινές στην αρχική εκδοχή του γλυκού.
Πρόσφατα το ξανάφτιαξα με την
πετιμεζόπιτα που μας περίσσεψε και θεωρώ ότι ήταν η πιο κοντινή και επιτυχημένη εκδοχή του εκμέκ. Άσε που είναι και νηστίσιμο …



Εκμέκ από πετιμεζόπιτα



ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
  



υλικά: 

Για τη βάση: 
4-5 χοντρές φέτες  πετιμεζόπιτα 

Για το σιρόπι: 
2 ποτήρια ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό
μπόλικη κανέλλα (σκόνη) 


Για το σερβίρισμα: 
κρέμα βανίλια ή παγωτό






Κόβουμε την πετιμεζόπιτα σε χοντρές ομοιόμορφες φέτες και τις βάζουμε σε πήλινο ταψάκι, φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά μεταξύ τους.




ΦΕΤΕΣ
   
ΦΕΤΕΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, μέχρι οι φέτες να στεγνώσουν καλά και να γίνουν σαν παξιμάδια.

 Βράζουμε για 5΄-7΄ το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά και σιροπιάζουμε τις φέτες μόλις βγουν απ’ το φούρνο. 

Δε ρίχνουμε όλο το σιρόπι μαζί, αλλά περιχύνουμε με μια κουτάλα το γλυκό και μόλις απορροφήσει την ποσότητα που ρίξαμε ρίχνουμε την επόμενη.


ΨΗΜΕΝΕΣ ΦΕΤΕΣ
   
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ



Τρώγεται ωραιότατα σκέτο ή συνοδεύεται από 2 κουταλιές κρέμα ή μια μπάλα παγωτό.




ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΚΕΤΟ
     ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 





Για τη νηστίσιμη εκδοχή φτιάχνουμε μια απλή κρέμα βανίλια με άνθος αραβοσίτου, αντικαθιστώντας το γάλα με νερό ή γάλα σόγιας. Κυκλοφορούν πάντως και έτοιμες κρέμες από γάλα σόγιας.

Μπορούμε ακόμη, αν είμαστε μερακλήδες, να απλώσουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και να την καλύψουμε με σαντιγύ από φυτική κρέμα, φτιάχνοντας ένα πλήρες νηστίσιμο εκμέκ.




 
ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου