Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Κεφαλάκι αρνίσιο σούπα …

clip_image002

... Επί πίνακι. Κάπως έτσι ήρθε το αρνίσιο κεφαλάκι στην κουζίνα μου. Το είχα σκεφτεί και ξανασκεφτεί πολλές φορές πριν το αποφασίσω. Από τότε που είδαμε στο κρεοπωλείο την ταμπέλα «Κεφαλάκια 1€ έκαστο». Με τα μάτια σε ρώτησα, με τα φρύδια μου απάντησες. Ήξερες και τις ευαισθησίες μου και υποθέτω πως δε θέλησες να τις δοκιμάσεις κι άλλο. 
Την υπέρβασή μου όμως την είχα κάνει πασχαλιάτικα με το τζιεροσαρμά. Και ποτέ δεν κατάλαβα τις επιλεκτικές ευαισθησίες αυτών που ξεκοκκαλίζουν με βουλιμία παϊδάκια, μασουλάνε μπριζόλες που στάζουν αίμα, τσιμπολογάνε λαίμαργα συκωταριές και κοκορέτσια, αλλά γυρίζουν με αποτροπιασμό το κεφάλι μπροστά σ’ ένα κεφαλάκι. 
Όταν χρειάστηκες λοιπόν μια θρεπτική σούπα, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην ταμπέλα του κρεοπωλείου. Από κάτι λίγα που θυμόμουν απ’ τα μικράτα μου, γιαγιάδες και μαμάδες τη θεωρούσαν την καλύτερη σούπα, ανώτερη ακόμη κι απ’ τη θαυματουργή κοτόσουπα. 
Και το διαπιστώσαμε και μόνοι μας φτιάχνοντας ένα φαγητό ιδιαίτερο, απρόσμενα νόστιμο, άκρως οικονομικό αλλά και άκρως επιμορφωτικό. Μόλις ξεπεράσεις το πρώτο σοκ βλέπεις με αυξανόμενο ενδιαφέρον το θαυματουργό τρόπο με τον οποίον είναι κατασκευασμένο ένα κεφάλι, τους εκπληκτικούς συνδυασμούς αρθρώσεων και οστών, τη σοφή λειτουργικότητα και αντοχή της όλης κατασκευής. 
Μην κάνεις το λάθος και αρνηθείς να φας τη γλώσσα με μπόλικο λαδολέμονο. Είναι μια λιχουδιά περιωπής για γνώστες και μερακλήδες, όπως και το μυαλό. 
Εξάλλου όλοι χρειαζόμαστε λίγο μυαλό παραπάνω …


Κεφαλάκι αρνίσιο σούπα 


ΚΟΥΤΑΛΙΑ


υλικά:
1 αρνίσιο ή κατσικίσιο κεφαλάκι  
2 μεγάλα κρεμμύδια ολόκληρα 
2 καρότα κομμένα στη μέση 
1 κολοκυθάκι κομμένο στη μέση 
1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικά) 
1 φλυτζανάκι του καφέ ψιλό ζυμαρικό (αστεράκι, πεπονάκι, ρυζάκι)


Για το αυγολέμονο: 
1 αυγό χώρια ο κρόκος από το ασπράδι 
χυμός από 1 λεμόνι





Πλένουμε καλά και με θάρρος το κεφαλάκι και το αφήνουμε σε νερό με ξύδι για τουλάχιστον μιάμιση ώρα. 

Το ξεπλένουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. 

Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε πολύ καλά με κουτάλι ή τρυπητή κουτάλα. 

Προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. 

Αφαιρούμε το κεφαλάκι, και τα λαχανικά, ρίχνουμε το ζυμαρικό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.



ΒΡΑΣΙΜΟ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  



Για να αυγοκόψουμε τη σούπα χτυπάμε πρώτα το ασπράδι, προσθέτουμε τον κρόκο, το μισό χυμό λεμονιού και ρίχνουμε από ψηλά, σιγά-σιγά και λίγο-λίγο, ζωμό από την κατσαρόλα. 
Αυτό γίνεται για να ζεσταθεί σταδιακά το αυγολέμονο και να μην ψηθεί, μόλις πέσει στη ζεστή σούπα. Δε σταματάμε καθόλου το χτύπημα, για να μην κόψει το αυγολέμονο. 

Ρίχνουμε στη σούπα τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αδειάζουμε προσεκτικά και το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε κουνώντας την για να πάει παντού. 

Αφαιρούμε το κρέας που υπάρχει στο κεφαλάκι και το ρίχνουμε στη σούπα. 

Σερβίρουμε ξεχωριστά τη γλώσσα και το μυαλό, μαζί με τα βραστά λαχανικά, αφού τα αλατοπιπερώσουμε όλα και τα περιχύσουμε με λαδολέμονο.



ΚΡΕΑΣ 


ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ







2 σχόλια:

  1. Το έκανα σήμερα, δεύτερη μέρα του Πάσχα! Αξίζει τον κόπο να δικιμάσετε αυτήν την ιδόρυθμη αλλά πεντανόστιμη σούπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ. Θέλει λίγο θάρρος στην αρχή αλλά η γεύση της αποζημιώνει. Εξαιρετικός μεζές είναι και το κεφαλάκι στη λαδόκολλα.

      Διαγραφή