Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μελιτζάνες με παρμεζάνα και τραγανή κρούστα …

... Φταίει άραγε η βολική, σχεδόν τραγουδιστή, ομοιοκαταληξία μελιτζάνα- παρμεζάνα που τις κάνει να φαντάζουνε σαν το ιδανικό δίδυμο; Η μεσογειακή παράδοση που αιώνες ολόκληρους παντρεύει σε ανέφελους ανθόσπαρτους βίους τις μελιτζάνες με κάθε είδους τυρί; Οι ωραιότατες μελιτζάνες στη λαϊκή; Η ευκαιρία να αξιοποιηθούν μ’ ένα σμπάρο όλα εκείνα τα κομματάκια τυριών που ξέμειναν στο ψυγείο συντροφεύοντας το ψωμί που κανείς δεν έφαγε; 
Όλα πατρίδα μας, κι αυτά κι εκείνα. Συν το ότι ήταν η μοναδική συνταγή την οποία τίμησε η χαϊδεμένη μου κι έφαγε, για πρώτη φορά στα χρονικά, αδιαμαρτύρητα και δις εβδομαδιαίως μελιτζάνες ...


Μελιτζάνες με παρμεζάνα και τραγανή κρούστα



ΠΙΑΤΟ  


υλικά: 
4 τσακώνικες μελιτζάνες 
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο 
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια 
φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη 
ή 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια
(εξαιρετικά τα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ με την πανέμορφη ρετρό ετικέτα)  
ελάχιστο ξύδι 
ρίγανη, βασιλικός 
τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα και ανθότυρο ή μοτσαρέλα 
ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί








Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας για κάθε μία λωρίδα που αφαιρούμε μία λωρίδα φλούδας, ώστε να έχουμε μία ριγέ μελιτζάνα. 

Τις κόβουμε σε λωρίδες μέτριου πάχους και τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε στο φούρνο. 

Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν, προσθέτουμε τη ντομάτα, το ξύδι και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15΄. 

Βάζουμε 1-2 κουταλιές σάλτσα σ’ ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες.



ΣΤΡΩΣΕΙΣ   ΣΤΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ



Συνεχίζουμε με στρώσεις σάλτσας, τυριού και μελιτζάνας, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσουμε με μια στρώση σάλτσας.



 ΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ   ΠΑΝΩ ΣΑΛΤΣΑ



Σπάμε από πάνω μια μπάλα μοτσαρέλα ή ανθότυρο, πασπαλίζουμε με μπόλικα ψίχουλα, ραντίζουμε με λάδι και ρίχνουμε λίγο ακόμη τριμμένο τυρί. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄. 

Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε το γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια.



 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΕΝΟ
                        
                                                                          





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου