Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τσιζκέικ με λεμόνι …

... Πρώτες ύλες, βασικές για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος. Από το τούβλινο σπιτάκι που έσωσε το τρίτο γουρουνάκι μέχρι την αγάπη, τη συντροφικότητα και την κατανόηση που στηρίζουν μια σχέση, το καλό υλικό εξασφαλίζει και εγγυάται ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας. 
Έτσι και στην κουζίνα. 
Απαραίτητη η τεχνική, ανεκτίμητη η πείρα, αλλά ένα καλό υλικό μπορεί να πάρει όλο το παιχνίδι επάνω του. Μια σωστά ωριμασμένη ντομάτα, μια φέτα σπιτικό ψωμί, ένα κομμάτι καλό τυρί, 3 σταγόνες εξαιρετικό ελαιόλαδο και λίγη βουνίσια ρίγανη - χωρίς καμιά ιδιαίτερη ικανότητα αλλά επενδύοντας στην καλή πρώτη ύλη, έχεις εξασφαλίσει ένα υψηλής ποιότητας φαγητό.
Ένα λαχταριστό cheesecake στο εξώφυλλο ενός ιταλικού περιοδικού. Κύρια υλικά του η ρικότα και το λεμόνι, μπόλικο ξύσμα και σιρόπι – αποκλείεται να μην το φτιάξω. Τα άφθονα caseificia (τυροκομεία) νά ’ν’ καλά κι η μικρή λαϊκή της Ματέρα με τα ντόπια φρούτα και λαχανικά.
Τελευταίο στοίχημα το “εκτελούντε μεταφορέ ” και το πώς θα φτάσουν όλα αυτά σώα στη φωλιά μου. Μπόλικες παγοτσάντες γεμάτες πάγο, πολλές προσευχές να κρατήσει η ψύξη όλες τις ώρες του ταξιδιού κι έτοιμη, πίσω στο σπίτι, να φτιάξω επιτέλους με φρέσκια ιταλική ρικότα και μυρωδάτα σιτσιλιάνικα λεμόνια ένα αυθεντικό ιταλικό …


Cheesecake al limone



ΕΤΟΙΜΟ 



υλικά: 
Για τη βάση: 
200 γρ. μπισκότα (πτι μπερ ή digestive)
125 γρ. μαργαρίνη λυωμένη και χλιαρή

Για τη γέμιση: 
210 γρ. φρέσκια ρικότα (ή ανθότυρο)
15 γρ. ξύσμα λεμονιού
5 γρ. κορν φλάουρ
40 γρ. χυμός λεμονιού
125 γρ. ζάχαρη (100+25)
25 γρ. κρόκος αυγού (περίπου 1 μεγάλος κρόκος)
50 γρ. ασπράδι αυγού (περίπου 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά)
45 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ

Για το σιρόπι: 
60 γρ. χυμός λεμονιού
3 γρ. ξύσμα λεμονιού
30 γρ. νερό
90 γρ. ζάχαρη





Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε καλά με τη μαργαρίνη. 

Βουτυρώνουμε ή στρώνουμε με βρεγμένη και στυμμένη λαδόκολλα μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 22 εκ. 

Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου και το στρώνουμε πιέζοντας ελαφρά με το χέρι.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ τα υλικά του. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση χτυπάμε τη ρικότα με τα 100 γρ. από τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. 

Προσθέτουμε τον κρόκο και μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε το χυμό, το ξύσμα και το κορν φλάουρ.



ΒΑΣΗΚΡΕΜΑΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΗ



Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (25 γρ.) μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα που στέκεται όταν αναποδογυρίζουμε το δοχείο.



 ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟΜΑΡΕΓΚΑΜΑΡΕΓΚΑ ΔΟΚΙΜΗ



Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη μαρέγκα στο μείγμα της κρέμας, διπλώνοντας προσεκτικά με σπάτουλα.



ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΜΑΡΕΓΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑ



Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση και στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. 

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 10΄, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


ΨΗΜΜΕΝΟ



Ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια του cheesecake.

 Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού και φυλλαράκια μέντας.



ΠΙΑΤΟ


ΚΟΜΜΑΤΙ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου