Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Μοσχιοί κρασάτοι …

... Μοσχαναθρεμμένοι.  Έτσι ήμασταν ποιος λίγο-ποιος πολύ τα τελευταία χρόνια. Είχαμε ανέβει επίπεδο στο ηλεκτρονικό της ζωής, πήραμε εικονικά bonus και πόντους και αποκτήσαμε πρόσβαση σε απολαύσεις, που δεν τις έφτανε παλιότερα το χέρι μας.
Διακοπές νοούνταν μόνο στα νησιά. Προς Θεού όμως όχι σε όλα, μόνο σε 5-6 απ’ αυτά. Η αστακομακαρονάδα στο τραπέζι ήταν πιο απαραίτητη κι απ’ το τραπεζομάντηλο, σαρδέλες και μαρίδες ούτε που τις ακουμπούσαμε, είχαμε μόλις ανακαλύψει την αχινοσαλάτα. Μεζές για ούζο ήταν απαραιτήτως το χταποδάκι, το απλωμένο στα σκοινιά δίκην μπουγάδας.
Όσο για τους μοσχιούς τους ακούγαμε όταν, κάθε Καθαρή Δευτέρα ανοιξιάτικέ μου αγέρα, το ΙΝΚΑ μας μάθαινε πώς να ξεφεύγουμε από τις παγίδες των παμπόνηρων ιχθυοπωλών που μας πουλούσαν θράψαλα για καλαμάρια, μοσχιούς για χταποδάκια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Κι ήρθανε χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι,
κι έπεσε το τροϊκανό κι οι φαμελιές πεινάσαν.

Ανάρπαστοι έγιναν οι μοσχιοί πρωί-πρωί το Σάββατο. Μέχρι τις 10 δεν είχε απομείνει ούτε πλοκάμι, κι ας μην είχε διπλή σειρά βεντούζες όπως το αρχοντικό χταπόδι ...


Μοσχιοί κρασάτοι



ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 


υλικά:
1 κιλό μοσχιοί
3 κρεμμύδια σε φέτες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
πιπέρι
 μπαχάρι σε κόκκους
 δαφνόφυλλο







Για να καθαρίσουμε τους μοσχιούς αφαιρούμε πρώτα το “ δόντι ”, δηλαδή το σκληρό κομμάτι που βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα στα πλοκάμια και την κουκούλα.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΜΑ 2



Στη συνέχεια σχίζουμε την κουκούλα, αφαιρούμε τα εντόσθια και πλένουμε πολύ καλά.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ 2 ΠΛΥΜΕΝΟΙ



Όταν μαγειρεύουμε χταπόδι ή μοσχιούς δε βάζουμε αλάτι ούτε νερό, αφού περιέχουν σε αφθονία και τα δύο. 

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, με το νερό που θα βγάλουν και με 1-2 δαφνόφυλλα.

Όταν τρυπιούνται με το πηρούνι, είναι έτοιμοι.



ΒΡΑΣΙΜΟ 1 ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ



Σε λίγο λάδι και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν. 

Κόβουμε τους μοσχιούς σε κομμάτια και τους ρίχνουμε στο κρεμμύδι μαζί με λίγο από το ζουμί που έβγαλαν. 

Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το πιπέρι και το μπαχάρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. 



ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ    ΕΤΟΙΜΟΙ


ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα βάση αυτή τη συνταγή και να την εξελίξουμε κατά βούλησιν, προσθέτοντας ντομάτα στη σάλτσα και συνοδεύοντας το φαγητό με κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου