Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Φασολάκια με καβουρμά …

…  Ένα υπερπαραγωγικό μπαξεδάκι σ’ ένα μικρό χωριό της Μακεδονίας ήταν η αιτία που τα φρέσκα φασολάκια εξορίστηκαν από το τραπέζι μας για χρόνια ολόκληρα. Ο έτερός μου ήμισυς δεν τά 'χει σε εκτίμηση. Έφαγε στα μικράτα του τόσα φασολάκια από το εν λόγω μπαξεδάκι, που αποφάσισε ότι δεν θέλει να τα ξαναδεί ούτε στα μάτια του ούτε στο πιάτο του.
Δεν τον αδικώ για την πεισματική του άρνηση, ιδίως μετά τις δραματικές περιγραφές του για φασολάκια που σερβίρονταν μέχρι
και τρις εβδομαδιαίως. 
Κι εγώ που ξέρω από παιδικά τραύματα του έκανα το χατίρι. Τα φασολάκια κάνανε guest και cameo εμφανίσεις στην κουζίνα μου μέχρι φέτος. Που σε μια σαββατιάτικη βόλτα στη λαϊκή δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ολοπράσινη τρυφερή τους παρουσία και στη γεμάτη φρεσκάδα μυρωδιά τους. Πριν το καλοκαταλάβω βρέθηκα να κουβαλάω μια γεμάτη σακούλα, ανυπομονώντας να ξηλώσω τις τρυφερές κλωστίτσες τους  και να ακούσω σπάζοντάς τα στη μέση το χαρακτηριστικό κρακ, δηλωτικό της φρεσκάδας τους.
Δε μου αρκούσε όμως ο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματός τους.
Ήθελα κάτι πιο εντυπωσιακό για να επιστρέψουν θριαμβευτικά στο τραπέζι μας …



Φασολάκια με καβουρμά



ΠΙΑΤΟ



     υλικά:
1 κιλό πλατιά φασολάκια
300 γρ. καβουρμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
λίγο κόκκινο κρασί
μαϊντανός





Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. 

Ανοίγουμε τον καβουρμά με πηρούνι σε μικρά κομμάτια, τον προσθέτουμε και μαγειρεύουμε 2΄– 3΄. 

Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όση ντομάτα θέλουμε και λίγο νερό. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄– 15΄. 



ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ



Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση φασολάκια (περίπου το 1/3). 

Σκορπίζουμε πάνω τους το μισό καβουρμά και απλώνουμε μια δεύτερη στρώση φασολάκια.

Σκορπίζουμε τον υπόλοιπο καβουρμά και τελειώνουμε με μία στρώση φασολάκια. 



ΣΤΡΩΣΕΙΣ



Προσθέτουμε 1,5 ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και  ρίχνουμε μαϊντανό.
 
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 45΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να δέσει το φαγητό.



ΕΤΟΙΜΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου