Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πατάτες με κρεμμύδι και μπέικον …

Οι πατατοφάγοι …

patatofagoi prosxedio

800px-Vincent_Van_Gogh_-_The_Potato_Eaters 

Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποίησε το μισόφωτο της λάμπας για να παίξει με τις σκιές και το φως. Μόχθησε για να δώσει στα πρόσωπα το χρώμα “of a good, dusty potato”. Έκανε το πιο ταπεινό φαγητό –σκέτες βρασμένες πατάτες- σύμβολο του επιούσιου που κερδήθηκε τίμια και δύσκολα με τον ιδρώτα του προσώπου των ανθρώπων που κάθισαν αποκαμωμένοι να φάνε στο τέλος της ημέρας.
Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου, αλλά θα βάλω στις βραστές πατάτες που περίσσεψαν από χτες λίγο κρεμμύδι και μπέικον για να φτιάξω ένα  συνοδευτικό για κεφτεδάκια …


Πατάτες με κρεμμύδι και μπέικον




ΚΟΝΤΙΝΟ


Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πατάτες. 

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4-5 φέτες μπέικον σε κομματάκια και τις πατάτες. 

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με προσοχή. 

Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, να τραγανίσει το μπέικον και να πάρουν χρώμα οι πατάτες.



ΤΗΓΑΝΙ


Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε. 


 ΠΙΑΤΕΛΑ


 

Ο Van Gogh έγραψε ότι ήθελε να απεικονίσει τους αγρότες όπως πραγματικά ήταν. Διάλεξε για το λόγο αυτό τραχιά και άσχημα μοντέλα που θα έδειχναν φυσικά όταν τελείωνε το έργο. “Βλέπεις, ήθελα πραγματικά να δώσω στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αυτοί οι άνθρωποι, που τρώνε τις πατάτες στο λιγοστό φως της μικρής τους λάμπας, έσκαψαν τη γη μ’ αυτά τα ίδια χέρια που βουτάνε μέσα στα πιάτα –κι έτσι, τίμια και με χειρωνακτική δουλειά, κέρδισαν το φαγητό τους. Ήθελα να δώσω την εικόνα ενός τρόπου ζωής εντελώς διαφορετικού από τον δικό μας –τον τρόπο των “πολιτισμένων” ανθρώπων”.

Και σε επιστολή του στην αδερφή του έγραψε: “Σχετικά με τη δουλειά μου, πιστεύω ότι ο πίνακας με τους χωριάτες να τρώνε πατάτες είναι τελικά το καλύτερο πράγμα που έκανα”.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου