Τον παλιό εκείνο τον καιρό, όταν θέλαμε να φτιάξουμε ένα κέικ ή κάποιο γλυκό, προετοιμαζόμασταν για επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Τα βιβλία μαγειρικής ή οι συνταγές που ζηλότυπα φυλάσσονταν και δύσκολα παραχωρούνταν από νοικοκυρές, δεν άφηναν πολλά περιθώρια: “Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν –τουλάχιστον 15΄-20΄. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα … και συνεχίζουμε το χτύπημα…”.
Μελομακάρονα που απαιτούσαν 40΄ μόνο για το αρχικό χτύπημα του λαδιού με τη ζάχαρη, πασχαλινά κουλούρια που έπρεπε να τα ξεκινήσεις τη Μεγάλη Πέμπτη, για να προλάβεις να τα ετοιμάσεις μέχρι το Πάσχα και πάει λέγοντας.
Και ξαφνικά, τα μάγια λύθηκαν. Οι συνταγές απλουστεύτηκαν, τα μίξερ παραμερίστηκαν κι όλοι βάλθηκαν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Για πολλά από τα γλυκά της νέας εποχής δε χρειάζεται χτύπημα, αρκεί ένα απλό ανακάτεμα. Ακόμα κι ο αυγοδάρτης είναι συχνά περιττός. Φτάνει μια κουτάλα, ή η πανταχού παρούσα πλέον μαρίζ.
Εμείς η μόνη μαρίζ που ξέραμε ήταν η Κωχ …
υλικά:
200 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. μαύρες σταφίδες
200 γρ. ζάχαρη άχνη
420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μπέικιν πάουντερ
κανέλλα, μοσχοκάρυδο
λίγο κονιάκ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ τουλάχιστον για 30΄, τις στραγγίζουμε και τις αλευρώνουμε.
Αναμειγνύουμε το λάδι με το χυμό και προσθέτουμε την άχνη.
Ανακατεύουμε και, όταν διαλυθεί, ρίχνουμε την κανέλλα, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το αλεύρι με το μπέικιν.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 30΄ και στους 160 βαθμούς Κελσίου για άλλα 30΄.
Ξεφορμάρουμε το κέικ αφού κρυώσει.