Πισαλαντιέρ από τη Νότια Γαλλία
Pissaladiere
υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα (ή 1 δόση ζύμη για πίτσα*)
500 γρ. άσπρα κρεμμύδια
80 γραμμάρια αντζούγιες φιλέτο σε λάδι
80 γραμμάρια ελιές μαύρες ή Καλαμών
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά λευκό ξύδι
θυμάρι
* Η πισαλαντιέρ γίνεται παραδοσιακά με ζύμη ψωμιού ή ζύμη για πίτσα. Η συγκεκριμένη συνταγή, αλλοδαπής προελεύσεως και δη ιταλικής, χρησιμοποιεί σφολιάτα αντί για ζύμη.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες.
Τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά με τρεις κουταλιές λάδι και λίγο νερό για 15΄-20. ΄
Πρέπει να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν λευκά και διάφανα χωρίς να ροδίσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το ξύδι.
Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη και να εξατμιστεί το ξύδι.
Αρωματίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε σε τετράγωνη ή παραλληλόγραμμη φόρμα μαζί με το χαρτί.
Απλώνουμε στην επιφάνεια της σφολιάτας τα σοταρισμένα κρεμμύδια.
Στραγγίζουμε τις αντζούγιες από το λάδι και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια τις αντζούγιες σχηματίζοντας ένα πλέγμα.
Διακοσμούμε τα κενά με τις ελιές κομμένες σε κομμάτια και αρωματίζουμε με λίγο θυμάρι ακόμη.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας κορδόνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄-35΄.
Σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ονειρεμένα την πρώτη φασολάδα του φθινοπώρου.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου