Κρύο καιρός για δύο. Η μία είναι σίγουρα μια ζεστή και χυλωμένη φασολάδα στρογγυλοκαθισμένη στο κέντρο του τραπεζιού, μεγαλοπρεπής μέσα στη σουπιέρα της και με τους θαυμαστές της έτοιμους να ορμήσουν. Μια τέτοια κυρία όμως έχει και τις ακολούθους της, τις κυρίες επί των τιμών.
Μια ρέγγα καπνιστή ή σαρδέλες του κουτιού, ελιές θρούμπες και Καλαμών, τουρσί σπιτικό και ξυδάτο, ακόμη και κρεμμύδι ολόκληρο σπασμένο με τη γροθιά –για τους πιο τολμηρούς λάτρεις της παράδοσης.
Όλα τα παραπάνω, νόστιμα και ταιριαστά. Αλλά για το κατιτίς παραπάνω διαλέξαμε να συνοδεύσουμε τη φασολάδα με μια …
Ελιοπιτάκια με χαλούμι
υλικά:
1 κούπα μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά δυόσμος
100 γρ. χαλούμι στο χοντρό τρίφτη
1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού (μισό πακέτο)
1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε τις ελιές και το δυόσμο.
Μαγειρεύουμε για 4΄-5΄, προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Ρίχνουμε και 2 κουταλιές από το χαλούμι και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε τη ζύμη με αυγό και την πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με το μισό χαλούμι.
Απλώνουμε στο κέντρο της και κατά μήκος, σε μια φαρδιά λωρίδα, τη γέμιση.
Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση, κατά μήκος της λωρίδας και την αλείφουμε με αυγό.
Πασπαλίζουμε με το το υπόλοιπο χαλούμι.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό και κόβουμε χοντρές φέτες, πάχους 3-4 εκ. Τις αλείφουμε με αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου