Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025

Πατσαβουράκια με φύλλο και πραλίνα ...

 ... Σε κάθε αστυνομική ταινία ή σειρά που σέβεται τον εαυτό της υπάρχει κάποιος που τσαλακώνει κάτι. Απειλητικό σημείωμα, οδηγίες για παράδοση λύτρων, ενοχοποιητικές φωτογραφίες, χαρτί κατάσχεσης. Το κοιτάει, το πατσαβουριάζει με μένος και γεμίζει το στόμα του πίκρα και θυμό. Ενώ εγώ πατσαβουριάζω το φύλλο κρούστας, το γεμίζω και με πραλίνα και γεμίζει το στόμα μου γλύκα και νοστιμιά. 
Μια συνταγή για ολόλευκο γλυκό με καρύδα πήγα να ξαναβρώ η δόλια κι έπεσα πάνω σ' αυτό το εγκληματικό αριστούργημα. Που δε θέλει ούτε κόπο, ούτε τρόπο, ούτε τίποτα. Μόνο φύλλο που το κάνεις πατσαβούρι και πραλίνα φουντουκιού.
Και μια πολύ ελαστική συνείδηση ή κολλητό τον
Όσκαρ Ουάιλντ που ξέρει ότι ο μόνος τρόπος να γλυτώσεις από τον πειρασμό, είναι να αφεθείς ...

Πατσαβουράκια με φύλλο και πραλίνα



υλικά:
6 φύλλα κρούστας
6 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού (εδώ και bitter)
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη

άχνη για το πασπάλισμα



Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας.

Το βουτυρώνουμε ελαφρά ή γενναιόδωρα. 




Το σπρώχνουμε από τις μακριές πλευρές πατσαβουριάζοντάς το προς τη μέση (σα μεγάλο παπιγιόν).

Πατσαβουριάζουμε και τις στενές πλευρές προς τη μέση (κι έχουμε ένα πατσαβουροτετράγωνο).



Βάζουμε στη μέση μια κουταλιά πραλίνα.



Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα καλύπτοντας την πραλίνα.



Γυρίζουμε ανάποδα και αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.



Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο 



και με την ίδια (bitter) ή και άλλη πραλίνα (γάλακτος).



Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 8΄ περίπου.



Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Τρατάρουμε.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου