Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025

Σαλάτα με κόκκινες πιπεριές και αντσούγιες ...

... Ήταν από τις πιο συνηθισμένες σπιτικές παρασκευές δεκαετίες πριν. Όταν οι πιπεριές Φλωρίνης ήταν στο φόρτε τους και σε καλή τιμή, οι καλονοικοκυρές τις αγόραζαν με τον τόνο. Τις έψηναν διαδοχικά σε δεκάδες λαμαρίνες, τις σκέπαζαν με εκατοντάδες μεμβράνες να σκάσει η φλούδα, τις ξεφλούδιζαν ευλαβικά μερόνυχτα ολόκληρα κι ύστερα τις έβαζαν στα χιλιάδες παραλληλόγραμμα τάπερ που φώλιαζαν σε κάθε ντουλάπι κουζίνας, τις νοστίμιζαν με αλάτι, ξύδι και σκόρδο σε φετάκια και τις άφηναν παρακαταθήκη στην κουζίνα for many years to come.
Ίσως κάποιες να το κάνουν ακόμη, σε μία μικροκλίμακα των ανωτέρω και μπράβο τους για τη διατήρηση της παράδοσης και την αξιοποίηση της πιπεριάς που φέρει το όνομα Φλωρίνης. Εγώ υποκύπτω στον πειρασμό και την ευκολία του βάζου, ειδικά για σαλάτες όπως η σημερινή ...


Σαλάτα με κόκκινες πιπεριές και αντσούγιες



υλικά:
μια χούφτα ξανθή σταφίδα (εδώ golden raisins)
1 κουταλιά κόκκινο ξύδι
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 κουτ. γλ. μέλι
3 κόκκινες πιπεριές (ψημμένες σε βάζο)
1 σκελίδα σκόρδο

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
μαϊντανός, βασιλικός

8 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι (ή γαύρος)

25 γρ. αμύγδαλα (ψημμένα με το φλούδι)



Αν θέλουμε καβουρντίζουμε λίγο τα αμύγδαλα να δώσουν το άρωμά τους ή τα περνάμε από τα μικροκύματα ή τον air fryer.

Τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.



 Βγάζουμε 3 πιπεριές από το βάζο, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε. Αφαιρούμε τυχόν ίνες και σπόρια και τις κόβουμε με το χέρι σε κομμάτια.



Βάζουμε σε σαλατιέρα ή μεγάλο μπωλ τις σταφίδες και τις περιχύνουμε με το ξύδι, λευκό και κόκκινο και το μέλι. Ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να μαριναριστούν.

Ρίχνουμε τις ψητές πιπεριές στη σαλατιέρα. Εγώ πρώτα τις ζέστανα ελαφρά στα μικροκύματα, για να απορροφήσουν καλύτερα τα υγρά.



Αλατοπιπερώνουμε.




Ρίχνουμε το λάδι και το σκόρδο σε φετάκια.



Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε μισή ώρα να γνωριστούν.

Αρωματίζουμε με τα μυρωδικά.



Βάζουμε τη σαλάτα σε πιάτο μαζί με τα υγρά της.



Αραδιάζουμε από πάνω τα φιλέτα αντσούγιας.

Σκορπίζουμε και τα αμύγδαλα.



Ρίχνουμε λίγο ανθό αλατιού (εδώ αφρίνα Μεσολογγίου επειδή υπήρχε).



Σερβίρουμε.















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου