… Tarte flambée μου έταξε ο φιλόξενος Αλσατός κι έπιασα από νωρίς στασίδι να μάθω πώς τη φτιάχνει και, κυρίως, να δω από κοντά στο τέλος την κορφή τη φλεγομένη του ηφαιστείου. Κι ήμουν όλο περιέργεια η αθώα μικρούλα, πώς στο καλό θα περιχύσει και θα βάλει φωτιά στην αλμυρή την τάρτα. Κι επειδή δε με είχαν καλέσει στα βαφτίσια, δεν ήξερα ότι τη λένε φλαμπέ γιατί η φωτιά είναι από κάτω κι όχι από πάνω. Παναπεί ψήνεται σε φούρνο με ξύλα που βγάζουν δυνατή φλόγα κι είναι λεπτή και λιτή σαν πίτσα. Enfin ...
Tarte flambée από την Αλσατία
υλικά:
creme fraiche ή τυρί κρέμα
100 γρ. frommage blanc ή στραγγιστό γιαούρτι
70 γρ. lardon ή μπέικον κομμένο σε σπιρτόξυλα
1 μικρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτά φετάκια
1 φύλλο ζύμης για flammekueche ή 1 ζύμη για λεπτή πίτσα
Στη λίστα των υλικών αναφέρονται πρώτα τα υλικά της συνταγής αν είμαστε στη Γαλλία και δίπλα οι ελληνικές εναλλακτικές τους.
Βγάζουμε τη σχάρα και προθερμαίνουμε πολύ καλά το φούρνο στους 225 βαθμούς κελσίου.
Ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης και το τρυπάμε παντού με πηρούνι (το έτοιμο γαλλικό είναι ήδη διάτρητο).
Αναμειγνύουμε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι.
Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτά φετάκια.
Απλώνουμε στη ζύμη το μείγμα των τυριών.
Σκορπάμε το αλλαντικό κομμένο σε σπιρτόξυλα.
Ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι αφού ξεχωρίσουμε κάθε ροδέλα εις τα εξ ων συνετέθη.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 225 βαθμούς κελσίου και στις αντιστάσεις για 10΄-12΄.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου